Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Krievu rulete

Jauns gruzīnu puisis, vārdā Gela Babluani seko cita "mūžam jaunā" gruzīnu puiša — pasaulslavenā kinorežisora Otara Joseliani pēdās — apmetas uz dzīvi Francijā un uzņem savu nu jau trešo filmu. Francūžiem un viņu mākslas atbalsta fondiem vispār ir vājība uz gruzīniem, un arī gruzīnu diaspora Francijā ir liela un atsaucīga.

Gelam veicas — jau viņa pirmais "ārzemēs" tapušais darbs, 2005.gadā uzņemtā melnbaltā spēlfilma "Tzameti" jeb "13", tiek apbalvots Venēcijā ar prestižo Di Laurentisa balvu labākajai debijai, tad saņem Grand Prix Sandensā kā labākā ārzemju filma, visbeidzot tiek pie Eiropas Oskara gada atklājuma kategorijā.

Taču stāsts nav par vienu enerģisku un pat svešatnē ar īpašu nacionālo kolorītu izcelties spējīgu kino veiksminieku.

Babluani — tāds miniatūrs, inteliģents jauneklis, varētu pat teikt — slimīga dekadenta tipiņš, sacerējis ļoti baisu un ekstrēmu filmu par nāvi. Pilnīgi idiotiskas nejaušības dēļ nabadzīgas gruzīnu emigrantu ģimenes atvase Sebastjans iekuļas piedzīvojumā, kāds normālam pilsonim pat ļaunākajos murgos nemēdz rādīties. Vieglās naudas kāres dzīts, uzdodoties par citu personu, Sebastjans iesaistās kādā Francijas meža villā notiekošās bagātnieku izpriecās — vieni spēlē uz naudu, kamēr citi spēlē krievu ruleti. Pirmajiem rokās ir glīti koferīši ar miljoniem eiro, otrajiem — revolveri, kuru stobri pavērsti pret otra galvu. Papildu joks filmā — gan derību slēdzēji, gan "upuri" ruletes griezēji stresa, baiļu un sazin vēl kādu psiholoģisko barjeru noņemšanai zirga dozās patērē narkotikas. Gan bagātie perverti, gan nāves sviedriem svīstošie bandinieki atgādina apnarkojušos dārzeņus ar līķa spīdumu acīs.

Janvārī pasaules kinofani tika šokēti ar ziņu par talantīgā austrāliešu aktiera Hīta Ledžera pāragro nāvi, joprojām noris nelaiķa audu medicīniskā izpēte, lai noskaidrotu Hīta nāves patiesos cēloņus. Oficiālā versija: sirdsdarbības apstāšanos izsaukusi dažādu medikamentu ķīmiskā nesaderība. Vairums no tiem saturēja spēcīgas miegu veicinošas, nervus mierinošas un sāpes mazinošas ķīmiskas vielas. Ir arī cita versija — narkotikas.

Ledžera pelnus izkaisīja okeānā, pēc tam notika jautra ballīte. Viņš tā būtu gribējis, apgalvo vecāki. Filmas ar Ledžeru — "Monstru balle", "Četras spalvas", "Patriots", "Kellija banda", "Kazanova", "Brāļi Grimmi", "Kuprainais kalns" — paliek, par spīti svaigajai amerikāņu Esquire publicētajai viltotajai Hīta dienasgrāmatai, kurā "viņš" (kāda žurnāliste) apraksta sevi kā nožēlojamu nīkuli, kas pat kafejnīcā noceltu meiču nespēj nokniebt, jo... nestāv no pārliekās zāļu lietošanas.

Bet nedēļu pirms Ledžeram liktenīgā 23.janvāra mediju gandrīz nepamanīts, Losandželosā mira vēl kāds, ne mazāk talantīgs jauns cilvēks.

Divdesmit piecu gadu vecumā no narkotiku pārdozēšanas šo pasauli atstāja Breds Renfro, arī lielisks kinoaktieris, par to var pārliecināties, noskatoties kaut vai viņa "izlaušanās filmu" — Braiana Zingera Spējīgais skolnieks, kurā Breda partneris ir pats Ians Makīlens (filma par nacistu noziedznieka un viņa atmaskotāja — maniakāla skolnieka ļoti īpatnējām attiecībām). Pasaules ziņu aģentūrās šī nāve bija taktiski pieklusināta — Renfro gadiem ilgi cīnījās ar narkotisko un alkohola atkarību, tika vairākkārt krimināli sodīts par braukšanu reibumā, un šai ziņā viņš noteikti nebija mediju pirmās intereses zvaigzne, ar ko lepoties. Decembrī bija beidzis darbu pie lielas lomas Breta Īstona Elisa romāna Ziņotāji ekranizācijā. Pēc Breda Renfro bezjēdzīgās nāves gan nepaliks tik daudz jaudīgi nospēlētu lomu — trīs gadu vecuma starpība ar Ledžeru (28) kinobiznesā ir milzu laiks. Tikmēr krievu rulete griežas — ar lodēm, tabletēm, balto pulverīti... Arī laimīgais trīspadsmitais — Sebastjans mirst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja