Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Noslēdzies Kilograms kultūras 2020 fināla balsojums; ceremoniju vadīs Kristīne Želve un Gustavs Terzens

Noslēdzies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā Kilograms kultūras 2020 fināla balsojums. Šī gada laureātus varēs uzzināt 27. februārī balvu pasniegšanas ceremonijā, kuru vadīs režisore un rakstniece Kristīne Želve un LTV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens, informēja LTV pārstāvji.

Kultūrai 2020. gads ir bijis smags, tomēr gana aktīvs laiks, lai, neraugoties uz Covid-19 pandēmijas diktētajiem ierobežojumiem, turpinātu notikt mākslas notikumi. Žūrijai bija ko nominēt visos trijos – pavasara, rudens un ziemas balsojumos, un skatītājiem, lasītājiem, klausītājiem bija par ko balsot. Laikmets ir atstājis savu nospiedumu – piemēram, kategorijās Teātris, Mūzika, Vizuālā māksla līdz fināla balsojumam tikuši arī digitāli un tiešsaistes pasākumi. Kopumā fināla balsojumam izvirzīti 28 kultūrfakti deviņās kategorijās.

Tiešraides ceremonijā nemēģinās radīt priekšstatu, ka dzīve rit ierastās sliedēs: nebūs aicināto viesu, laureātu apbalvošana notiks citādi, kā arī muzikālie priekšnesumi noritēs, ievērojot epidemioloģisko drošību. 

Viena no ceremonijas scenārija autorēm, dramaturģe Anete Konste pasākuma vadmotīvu raksturo šādi: "Ir tāda spēle Jenga, kuras galvenais mērķis ir nesagāzt no koka klučiem būvētu torni. Izvilkt, celt un galvenais – gādāt, lai tornis nesabrūk. Līdzīgi pagājušajā gadā ir klājies mūsu kultūrai. No kultūras torņa tika izvilkts teātris, dzīvie koncerti, kino seansi, pat muzeju apmeklējumi. Tomēr kultūra nav sagāzusies. Kultūra stāv stipra, jo mēs kopā to esam uzmanīgi turpinājuši celt. Ceremonijas vakarā uzkāpsim tornī un paskatīsimies, ko esam uzcēluši. Cerams, ka neko nesagāzīsim." Ceremonijas režisore Zane Gargažina sola, ka pasākums pierādīs, ka "kultūra turpina celt, vilkt un būvēt mūsu valsts pamatus".

Ceremoniju vadīs tās scenārija līdzautori  – kinorežisore un rakstniece Kristīne Želve un raidījuma Literatūre vadītājs Gustavs Terzens, iemiesojot mūsdienas atspoguļojošu tandēmu, kurā viens ir ekstraverts, kuram tagad sagruvusi pasaule, bet otrs – intraverts, kuram šis brīdis ir atvieglojums, ka var legāli neiet pie friziera un mājās savā nodabā turpināt kopt savu dvēseli.

Kilograms kultūras 2020 apbalvošanas ceremonija notiks 27. februārī, to plkst. 21.05  varēs skatīties LTV1, REPLAY.lv, kā arī klausīties LR1 un LR3  Klasika.

Kilograms kultūras ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Balvu Kilograms kultūras atbalsta Rietumu bankas Labdarības fonds, nodrošinot prēmiju katras kategorijas uzvarētājam. Fināla balsojumam izvirzītie darbi izraudzīti 3 skatītāju un klausītāju balsojumos – Pavasara, Rudens un Ziemas balsojuma kandidātus izraudzījās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas profesionāļu žūrija, bet skatītāji un klausītāji noteica, kuri no tiem nokļūs fināla balsojumā. Arī to, kas saņems balvu, noteiks tikai un vienīgi sabiedrības balsojums, taču žūrijā, kas izvirzīja nominantus sezonālajos balsojumos, kā ierasts, darbojas LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, Latvijas Radio 3 – Klasika direktore Gunda Vaivode un žurnālisti Orests Silabriedis un Liene Jakovļeva, Latvijas Radio 1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM.lv kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne. Tradīcija aizsākta 2012. gadā, kad balvas tika pasniegtas par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja