Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Paziņoti apbalvojuma Laiks Ziedonim 2018 laureāti

Ceturtdien, 3. maijā, dzejnieka Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā, jau piekto gadu norisinājās fonda Viegli iedibinātā apbalvojuma Laiks Ziedonim laureātu cildināšanas ceremonija. Šogad ceremonija norisinājās Liepājā, koncertzālē Lielais dzintars, un tā veidota kā koncertuzvedums ar Liepājas Simfoniskā orķestra un īpaša Liepājas apvienotā kora līdzdalību. Apbalvojumus 26 nominantu konkurencē saņēmuši pieci laureāti – Iveta Jermolājeva, Maija Dambrova, Dalija Segliņa, biedrība Skaņumāja, kā arī Ārija Klēvere un Aija Kaminska.

Nominācijas Rabarbers laureāte Iveta Jermolājeva no Cēsīm, pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste, ir atbildīga par Cēsu novada Jauniešu māju, papildus strādājot arī kā mākslas terapeite un sociālā pedagoģe grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Ivetai darbs nav tikai darbs. Jauniešiem viņa dod platformu, kur augt, attīstīties un uzdrīkstēties, nesavtīgi dāvinot savu laiku. “Apbalvojuma Laiks Ziedonim veidotāji un dibinātāji paši ir liela, plaša ģimene ar skaistām vērtībām. Man ir milzīgs prieks, ka arī es varu būt daļa no šīs ģimenes,” stāsta Iveta par fondu Viegli un saņemto apbalvojumu.

Apbalvojumu novadpētniecībā Kedas saņēmusi biedrība Skaņumāja. Ogres novada Krapē mītošā biedrība, kuras kodolu veido etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs un projektu vadītāja Sandra Lipska, rīkojot tradicionālās mūzikas koncertus, festivālus, instrumentu spēles kursus un paši muzicējot, iedvesmo nodarboties ar mūzikas instrumentu spēli ikvienu, arī cilvēkus, kam tas līdz šim nav bijis iespējams, neatkarīgi no vecuma un iepriekšējās izglītības. ”Mūsu senču mantojums ir nenovērtējama bagātība, kuru, pateicoties vispārējai attīstībai, mūsdienās ir iespēja atjaunot, pilnveidot un saglabāt nākamajām paaudzēm. Mums ir gods un lepnums to darīt un darīt ar prieku,” pauž biedrības Skaņumāja dibinātāji.   

Apbalvojums zinātnē Taureņu uzbrukums tradicionāli tiek pasniegts zinātniekam ar doktora grādu, kurš ir kā vaduguns – zina savu ceļu un nešaubīgi iet uz priekšu, izgaismojot ceļu citiem. Šogad apbalvojumu saņēmusi Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadošā pētniece, Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes profesore, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Maija Dambrova. “Latvijā ar zinātni nodarboties ir aizraujoši un to, ka iespējams paveikt lielas lietas, pierāda gan mana, gan manas laboratorijas pieredze. Es redzu, ka visapkārt ir pietiekami daudz jaunu cilvēku, kurus aizrauj zinātnes idejas, un ticu, ka kopā varam izdarīt un izdarīsim tā, lai būtu ne tikai pirmie Latvijā, bet pat pirmie pasaulē,” par zinātnes un apbalvojuma nozīmi stāsta Maija.  

Apbalvojuma Zemi es mācos laureāte ir Dalija Segliņa, Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece, Augļu pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītāja. Dalijai piemīt nesavtīga tieksme un prasme dalīties ar savām zināšanām, nemeklējot pašlabumu. Dalijas vadībā ir izstrādātas dažādu augļu, ogu un dārzeņu sukāžu ražošanas tehnoloģijas, turklāt viņa dāsni dala savas idejas jaunu produktu izstrādē uzņēmējiem, kuri biznesu uzsāk no nulles. “Man prieks, ka arī mums, latviešiem, ir spēja būt lieliem pasaulē un parādīt sevi eksporta tirgū ar vietējo produkciju. Man prieks būt vienai no tiem, kas spēj nesavtīgi palīdzēt un dot attīstībai,” teic laureāte.

Savukārt par dzīvi literatūrā nominācijā Bize apbalvotas ventspilnieces – Aija Kaminska un Ārija Klēvere. Aija un Ārija ar aizraujošiem un izteiksmīgiem stāstiem ventiņu dialektā priecē klausītājus visapkārt Latvijai, vienlaikus iedvesmojot arī jaunos stāstniekus runāt dzimtās puses izloksnē. Dzīvespriecīgās stāstnieces arī cildināšanas ceremonijā neiztika bez jokiem un muzikāliem priekšnesumiem, sniedzot optimismu un pozitīvu skatu uz dzīvi ikvienam skatītājam.

Par apbalvojumu Laiks Ziedonim

Imanta Ziedoņa fonds Viegli apbalvojumu Laiks Ziedonim iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau piekto gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti. Līdz šim apbalvojumu saņēmuši 20 laureāti no dažādiem Latvijas novadiem un diasporā dzīvojošie latvieši. Katrs laureāts iegūst tēlnieces Olgas Šilovas darinātu statueti un naudas balvu 3000 eiro apmērā, ko nodrošina fonda Viegli draugi un atbalstītāji, tostarp mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Par Imanta Ziedoņa fondu Viegli

Imanta Ziedoņa fonds Viegli dibināts 2010. gada pavasarī, lai īstenotu fonda patronam – dzejniekam Imantam Ziedonim – tuvu misiju: “Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties”. Fonda mērķis ir attīstīt jaunradi Latvijā, veicinot Imanta Ziedoņa ideju īstenošanos un vērtību turpināšanos, atbalstot radošas, neparastas iniciatīvas un veidojot sabiedriskus projektus, kas atklāj Latvijas skaistumu. 2015. gada rudenī fonds Viegli ar vislielāko atbildību par dzejnieka uzticēto uzdevumu dibina Imanta Ziedoņa muzeju, par tā misiju izvirzot veicināt jaunradi Latvijā, iedvesmot sabiedrību latviskuma stiprināšanā, kā arī sniegt iespēju interesentiem radošā veidā izzināt sevi un pasauli, balstoties Imanta Ziedoņa idejās, daiļradē paustajā un viņam tuvajās vērtībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja