Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pērn VDI piespriestais naudas sodas liek Positivus festivāla rīkotājiem mainīt pieeju brīvprātīgo darbam

Pēc pagājušā gada "Positivus" festivāla, kad Valsts darba inspekcija (VDI) tā rīkotājiem piemēroja naudas sodu par brīvprātīgo dalībnieku nereģistrētu nodarbināšanu, šogad nācies mainīt pieeju brīvprātīgo darbam, aģentūrai LETA intervijā stāstīja "Positivus Grupa" valdes loceklis un festivāla rīkotājs Ģirts Majors.

Viņš norādīja, ka "Positivus" festivāls ir pirmais, ko VDI sodīja ar naudas sodu, jo pērnā gada festivālā brīvprātīgie nodarbināti bez darba vai citiem līgumiem, taču festivāla rīkotāji šim sodam nepiekrita, tādēļ VDI lēmums ir pārsūdzēts.

"Tā dēļ, ka pagājušajā gadā mums uzklupa VDI, ar brīvprātīgo darbu mums ir sarežģīti. Šogad mēs slēdzam darba līgumus ar jauniešiem, jo mums viņus vajag un arī jaunieši grib pie mums darboties. Mēs esam ņēmuši piemēru no ārzemēs notiekošiem festivāliem, kur jaunieši iemaksā tā dēvēto drošības depozītu, ko pēc festivāla saņem atpakaļ, ja ir nostrādājuši tās stundas, par kurām sākumā esam vienojušies," sacīja Majors.

"Positivus" festivāla rīkotāji kā absurdu uzskata to, ka VDI uz brīvprātīgo darbu skatās tikai caur Darba likumu, taču festivāla rīkotāji uz to skatās no nevalstisko organizāciju puses.

"Darba inspekcija šo pasākumu uzskata par komercpasākumu, kur brīvprātīgo darbs nevar būt piesaistīts vispār, taču rodas jautājums, kā tad ir ar Dziesmu svētkiem, kur arī biļetes pārdod un arī tiek piesaistīti brīvprātīgie darbinieki. Ar ko viņi ir labāki? Šis jautājums joprojām nav sakārtots. Absurds ir tajā, ka šogad ir brīvprātīgo gads, bet pagājušajā gadā pēc festivāla mēs saņēmām šo nepatīkamo lēmumu no VDI, tādēļ šogad tiešā veidā mums nav brīvprātīgie," skaidroja Majors.

Viņš vēstīja, ka brīvprātīgo darbu festivālā vēlas veikt ne tikai jaunieši no Latvijas, bet arī kaimiņvalstīm, taču šogad to visu nākas ievērojami samazināt. "Mēs nevaram vairs šiem jauniešiem uzticēt daudzus darbus, jo tagad kad mēs par viņiem maksājam nodokļus, tad labāk algojam kvalificētāku darbaspēku. Šobrīd nav skaidrs, kā likumdošana uz šo brīvprātīgo darbu skatās, tādēļ šis jautājums ir jāsakārto un jāsaprot, kā uz to skatīsies turpmāk," uzsvēra festivāla rīkotājs.

VDI pērn festivāla "Positivus" rīkotājus sodīja ar 4000 latu naudas sodu, jo pasākuma laikā vairāk nekā 100 personas kā brīvprātīgie tika nodarbināti bez darba vai citiem līgumiem. VDI pērnā gada 16.jūlijā Salacgrīvā pārbaudīja mūzikas festivālu "Positivus" uz vietas festivālā, kā arī vēlāk, veicot dokumentu pārbaudi, tika konstatēts, ka ieejas biļešu skenēšanā, ieejas aproču pārbaudē un dažādos citos ar festivāla norisi saistītos darbos brīvprātīgi tika nodarbināti 162 jaunieši. Ievērojot to, ka ar brīvprātīgajiem darbiniekiem nebija noslēgts darba līgums vai kāds cits civiltiesisks līgums, VDI ieskatā šīs personas tika nodarbinātas nereģistrēti, par ko VDI piemēroja naudas sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja