Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šķilbēnu pagastā notiks pirmie nemateriālā kultūras mantojuma svētki Gūdi

22. novembrī plkst. 19 Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Upītē notiks pirmie nemateriālā kultūras mantojuma svētki Gūdi. Svētku koncertā piedalīsies Jānis Aišpurs, folkloras kopa Upīte, grupa Unknown Artist un Rēzeknes novada un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris, bet koncertu vadīs Māris Susejs, informēja nemateriālās kultūras mantojuma centra Upīte direktors Andris Slišāns.

Upītes kultūrtelpa, kas tieši pirms gada tika iekļauta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, ir daļa no vēsturiskā Abrenes apriņķa un unikāla ar saglabāto un dzīvo Ziemeļlatgales latviešu (latgaliešu) kultūras mantojumu, tradīcijām un valodu. Upītes kultūrtelpas sākums - 20. gs. 30. gadi, bet 40.-50. gados, veidojoties kolhoziem, tika radīts iedīglis Upītes ciemam, kas atrodas centrā vecajai kultūrtelpai, ko veido lielie ciemi.

Upīte ir pazīstama gan ar Ziemeļlatgalei raksturīgā folkloras mantojuma glabāšanu un aktīvu popularizēšanu, tā ir dzejnieka un novadpētnieka Ontona Slišāna darbības vieta, kā arī mūsdienās Upīte ir viena no aktīvākajām latgalisko notikumu vietām Latvijā, rīkojot gan vecāko latgaliešu dzejas un mūzikas festivālu Upītes Uobeļduorzs, folkloras festivālu Lipa kust un citus notikumus.

Lai godinātu šīs kultūrtelpas kopējus, veicinātājus, atbalstītājus un līdzjutējus, pirmo reizi Viļakas novada Upītē tiek rīkoti vērienīgie svētki Gūdi, kuros vēl nebijušā veidā savīsies tradicionālais ar mūsdienīgo gan mutvārdu un amatniecības, gan kulinārajā Upītes kultūrtelpas mantojumā. Svētku koncertā 22. novembrī plkst. 19 piedalīsies grupas The Sound Poets solists Jānis Aišpurs, folkloras kopa Upīte, grupa Unknown Artist un Rēzeknes novada un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris, bet koncertu vadīs Māris Susejs. Pēc svinīgā koncerta notiks balle un danči ar grupu Celinieki.

Upītē rosība, ceļot godā tieši nemateriālo kultūras mantojumu, turpināsies vēl un vēl, ko apliecina arī šogad noslēgtais biedrības Upītes jauniešu folkloras kopa un Latvijas Nacionālā kultūras centra līgums par sadarbību projektā Kultūras tradīciju saglabāšana un popularizēšana un starpkultūru dialoga veicināšanas pasākumu organizēšana Latgales reģionā, kā arī vēlme dot jaunu dzīvi un attīstības virzienu pērn slēgtās Upītes pamatskolas telpām.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja