Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ventspilī Zemlika nāk... ietvaros aicina uz Ģertrūdes ielas teāra izrādēm un lēno deju vakaru ar Vladislavu Nastavševu

Divu dienu pasākuma Zemlika nāk… Kur rītdiena aizgājusi ietvaros 7. un 8. septembrī Ventspilī notiks Ģertrūdes ielas teātra viesizrādes Taņas dzimšanas diena un Melnā sperma, kā arī režisora Vladislava Nastavševa un grupas Ezeri lēno deju vakars, informēja pasākuma pārstāvji.

Astotā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla Zemlika gaidās gan Durbē, gan Cēsīs pavasara un vasaras mēnešos notiek dažādi pasākumi ar vienojošu nosaukumu Zemlika nāk.... Pirmo reizi tie piestās Ventspilī, bijušā Starpkolhozu ražošanas un apgādes uzņēmuma jeb SRAU ēkā. Piektdienas vakarā ēdnīcā Liedags ēkas pirmajā stāvā notiks Ģertrūdes ielas teātra viesizrāde Taņas dzimšanas diena, kurai sekos Vladislava Nastavševa un grupas Ezeri uzstāšanās Lēnās dejas. Dienu vēlāk SRAU aktu zālē ēkas augšstāvā gaidāma V. Nastavševa ar panākumiem iestudētā izrāde Melnā sperma.

Izvēlētā pasākumu norises vieta un sērijas nosaukuma paplašinājums nav nejauši. Gan abus iestudējums, gan deju vakaru, kurā skan paša izrādēm radītās V. Nastavševa oriģinālkompozīcijas, caurauž nostaļģija, atmiņas par aizgājušo laiku, atbilžu meklējumi, sapņi par neiespējamo, par rītdienu, kura pienāca, bija vai tomēr, nē. Ēdnīca Liedags, kura ar savu šarmu šķiet esam ārpus laika, un ēkas augšstāvu telpu estētika ir kā burtisks izrāžu un koncerta noskaņas pārnesums dabā.

Izrādē Taņas dzimšanas diena skatītāji tiek aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās. Kā jau katrā plašākas saimes kopā būšanas reizē – sanākušie neviļus sāk atminēties dažādus gan labi zināmus, gan rūpīgi slēptus un nereti pretrunīgus notikumus dzimtas vēsturē un risina sarunas ne tikai par pagātni, bet arī par nākotni un sabiedrību, kurā dzīvojam.

Izrādes pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas, pārdomas un refleksijas par Latviju 20. gadsimtā, kas apkopotas Gētes institūta Rīgā, Ģertrūdes ielas teātra un citu partneru kopīgi veidotā projekta Tavas atmiņas Latvijas nākotnei ietvaros.

Izrāde latviešu valodā, epizodiski skan krievu un vācu valoda.

Izrāde Melnā sperma veidota kā atmiņu stāsti par jauna cilvēka pieaugšanu kādā Sibīrijas ciematiņā 20. gadsimta 80. gadu beigās.

Vladislava Nastavševa izvēle iestudēt sava vienaudža, krievu autora Sergeja Uhanova stāstu krājumu Melnā sperma nav nejauša – tajā skartajām tēmām režisors savās izrādēs pievērsies jau agrāk. Īsās noveles, kuru centrā ir spilgti personāži un dzīves pabērni, gluži harmsiskā noskaņā uzbur absurdas, daudzslāņainas un provokatīvas ainas, atklājot naivumu, jūtīgumu un seksualitāti, un runā tieši, pat skarbi, par dzīves ne tik pareizajām un politkorektajām pusēm, to varoņiem neslēpjoties un nekaunoties. Tie ir stāsti par attiecībām, izjūtām un sevis apzināšanos, jauniem cilvēkiem pieaugot.

Vladislava Nastavševa izrāžu neatņemama sastāvdaļa ir paša sacerētā un bieži vien arī izpildītā mūzika. To, ka šī mūzika spēj eksistēt arī ārpus teātra telpas, ir pierādījuši jau vairāki koncerti, kā arī Lēno deju vakari ar grupu Ezeri Fon Stricka villā Rīgā. Ventspilī režisors un komponists Vladislavs Nastavševs kopā ar grupu Ezeri  izpildīs savus skaņdarbus uz teātra skatuvēm vēl nedzirdētā skanējumā.

"Dziesmas ir domātas baudai, lai tās klausītos un gūtu baudu, un deja – tā ir citāda komunikācijas forma, kas nāk tad, kad vārdi ir lieki," saka Vladislavs Nastavševs.

Biļetes uz Zemlika nāk… Kur rītdiena aizgājusi nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja