Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ziepniekkalnā un Bolderājā ar lekcijām uzstāsies pilsētu pētnieki no Parīzes un Londonas

Pasākumu cikla Kompass ietvaros 25. un 29. jūlijā Rīgā viesosies Pjērs-Marī Kornins (Pierre-Marie Cornin) un Džeims Binings (James Binning), kas lekcijās Ziepniekkalnā un Bolderājā stāstīs par savu pieredzi ar iedzīvotāju vajadzībās balstītu pamestu ēku un novārtā atstātu ārtelpu atdzīvināšanas projektiem, informēja Kompass pasākumu koordinatore Lāsma Ivaska.

Kompass pasākumā, kas 25. jūlijā plkst. 18:30 norisināsies Ziepniekkalnā, Ozolciema ielā 22/2, ar lekciju uzstāsies Pjērs-Marī Kornins, kas pārstāv Parīzes pilsētpētniecības organizāciju Atelier d’Architecture Autogérée (AAA). AAA dibināta 2001. gadā un strādā kā platforma dažādu eksperimentālu pilsētvides projektu realizācijai, savās darbībās iesaistot māksliniekus, universitātes, pašvaldības iestādes, nevalstiskās organizācijas, un, jo īpaši - vietējos iedzīvotājus.

Savā lekcijā Pjērs-Marī pievērsīsies izklāstam par AAA starptautiski atzīto projektu Agrocité (no angļu val. - agropilsēta), kura ietvaros organizācija Parīzē sociālo māju ielokā kopā ar vietējiem iedzīvotājiem izveidoja mikro-fermu dārzeņu un garšaugu audzēšanai. Blakus mikro-fermai darbojas arī kafejnīca, kas izaudzētos produktus izmanto ēdiena gatavošanā, kā arī kompostēšanas mācību centrs un kopēja maizes cepšanas krāsns. Lekcija un diskusija norisināsies Agrocité lokācijai līdzīgā vietā - plašā Ziepniekkalna daudzstāvu māju iekšpagalmā pie Ozolciema 22/2, kur šī gada maijā norisinājās festivāla Lampa iesildīšanās pasākums.

29. jūlijā Kompass notiks Bolderājā, festivāla Komēta trešajā dienā, kad ieeja apmeklētājiem ir bez maksas, plkst.16 uzstāsies Džeimss Binings no studijas Assemble Lielbritānijā. Assemble sevi dēvē par starpdisciplināru kolektīvu, kurā visus vieno interese par pilsētas iedzīvotāju dzīves kvalitātes celšanu, bet tikai dažiem pārstāvjiem ir izglītība arhitektūrā.

Kā viens no zināmākajiem Assemble darbiem, jāatzīmē Granby Four Streets Liverpūlē, par ko kolektīvs 2015. gadā ieguva prestižo Tērnera balvu. Šī projekta ietvaros Assemble atjaunoja 20 pamestas ēkas un palīdzēja iedzīvotājiem izveidot sociālo uzņēmumu, kas rada un pārdod no šo ēku drupām, atkritumiem un atrastajām lietām veidotus mājas interjera objektus. Džeimss Binings lekcijā Daugavgrīvas cietoksnī stāstīs par šo un citiem Assemble kolektīva projektiem, kā arī par to galveno vienojošo aspektu - ciešu sadarbību ar apkaimes iedzīvotājiem.

Kompass pasākums Ziepniekkalnā norisināsies angļu valodā, un Bolderājā - angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodā. Ieeja pasākumos ir bez maksas. Aicinām detalizētai informācijai par šiem un nākamajiem pasākumiem sekot līdzi “Free Riga” “Facebook” lapā.

Kompass ir pasākumu cikls par iedzīvotāju veidotu pilsētu, apkaimju attīstības iespējām un kultūru publiskajā telpā, kas dod jebkuram iespēju iepazīt neierastus pilsētvides projektus un inovatīvas prakses no dažādām Eiropas vietām. Projektu organizē biedrība Free Riga sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru un radošo industriju centru  DarbaVieta. Atbalsta British Council pārstāvniecība Latvijā, Rīgas dome un Dānijas Kultūras institūts. Pasākumu laikā ar dzērieniem cienā Kokmuižas alus darītava.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja