Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

SEB banka: Un atkal deflācija

Pretēji gaidītajai inflācijai, kas gan šogad ir bijusi visai bieža viešņa, novembrī atgriezās deflācija. Tā novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas kritās par 0,5%. Lielākā ietekme bija cenu kritumam pārtikai, alkoholam un tabakai, transporta precēm un pakalpojumiem, kā arī apģērbam un apaviem.

Rezultātā gada inflācija atkal ieslīdēja negatīvajā zonā, uzrādot 0,4% kritumu. Cenu līmenis precēm kritās par 1%, bet par 1% tas pieauga pakalpojumiem. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu līmeni gada laikā bija degvielas un pārtikas preču cenu pazeminājumam, kā arī pakalpojumu cenu nelielam pieaugumam.

Rezultātā gada vidējā inflācija ir noslīdējusi līdz 0,1%. Un ņemot vērā arī iespējamās cenu izmaiņas decembrī, puslīdz droši var apgalvot, ka arī 2013.gada vidējā inflācija būs minimāla jeb 0,1%.

Ko vara sagaidīt nākamgad? Latvija turpinās būt atkarīga no globālajām tendencēm, kuras uzrāda globālās inflācijas saraušanos. Lejupslīde ir visaptveroša, kam piepalīdz energoresursu un pārtikas izejvielu cenu samazināšanās. Zema jaudu noslodze pasaulē un visai mērenā ekonomikas atgūšanās būs galvenais faktors, kas tuvākajās laikā pasaulē un arī Latvijā nodrošinās zemas inflācijas vidi. Tomēr nākamgad inflācija būs straujāka, nekā šogad. To noteiks zemā cenu bāze. Tāpat neliels efekts ir gaidāms no eiro ieviešanas, kaut daļa potenciālā kāpuma jau ir ticis īstenots. Saglabājoties izaugsmei, darba samaksas kāpumam un bezdarba kritumam, būs nozares, preces un pakalpojumi, kuri nespēs ignorēt šo procesus un būs spiesti cenas celt. Līdz ar to tas būs likumsakarīgs solis, kam vēl būs jāgūst patērētāju apstiprinājums. Viens no nozīmīgākajiem cenu ietekmējošajiem notikumiem nākamgad būs elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām. SEB bankas 2014.gada inflācijas prognoze ir 2,8%. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē