Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Delna: Ko Latvija var mācīties no Panamas papīru skandāla?

Nopludināto Panamas dokumentu skandāls pēdējās dienās ir pievērsis lielu sabiedrības uzmanību finanšu darījumiem ar "ofšoru" teritorijām. Šādu darījumu mērķis visbiežāk ir izvairīšanās no nodokļiem, kādi jāmaksā mītnes valstī vai patieso ienākumu slēpšana, kuru izcelsme mītnes valstī būtu grūti pierādāma vai attaisnojama.

Šajā sakarā Sabiedrība par atklātību – Delna norāda uz vienkāršu risinājumu nacionālā līmenī, kas ļautu būtiski samazināt šādas nelegālās naudas nonākšanu amatpersonu rokās. Jānosaka pienākums visiem uzņēmumiem, kuri vēlas pretendēt uz publiskajiem iepirkumiem, atklāt tās patiesos labuma guvējus, tai skaitā īpašniekus. Tādējādi tiktu nodrošināta atklātība un novērsti interešu konflikti valsts un pašvaldību amatpersonu darbā. Latvijā šāda regulējuma iestrāde normatīvajos aktos būtu Finanšu ministrijas kompetencē.  

Lai Eiropa Savienība novērstu krāpnieciskus darījumus ofšoru teritorijas, Delna aicina Latvijas valdību un Eiropas Parlamenta (EP) deputātus nekavējoties atbalstīt vienota starptautiksa reģistra izveidi, kur būtu jānorāda ofšoru uzņēmumu patiesā labuma guvēji.

Vienlaikus Delna atgādina, ka 2015.gada 16.decembrī Eiropas Parlaments, Eiropas Padome u Eiropas Komisija vienojās par šāda likumprojekta gala versiju, kas vēl jāatbalsta ES dalībvalstu vēstnieku sanāksmei (CORPER) un EP atbildīgajām komitejām, un tad par likumprojektu gala balsojumā jālemj EP. Ja EP apstiprinās likumu, ES vienotais patiesā labuma guvēju reģistrs sāks darboties no 2017.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē