Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Instrumenti:Nacionālā pamatvērtība ir paši latvieši, kas turpinās dzīvot latviski arī ar eiro

Gada nogale iezīmējās ar aktīvu diskusiju par eiro ieviešanu Latvijā. Ko tas cilvēkiem dos? Vai, nomainot latu pret eiro, zaudēsim kādu nacionālās identitātes zīmi? Kuram būtu jāsaka pēdējais vārds par Latvijas pievienošanos eirozonai? Savs viedoklis ir arī grupas Instrumenti mūziķiem Jānim Šipkēvicam un Reinim Sējānam.

Jānis Šipkēvics uz Latvijas pievienošanos eirozonai skatās ļoti pozitīvi. “Valūtas nomaiņā saskatu vairākus praktiskus ieguvumus – ekonomiskus, politiski stratēģiskus, kā arī elementāru faktu, ka, bieži ceļojot, vairs nebūs allaž jālauza galva par cenu attiecību pret latu, valūtu kursiem,” saka mūziķis.

Arī Reinis Sējāns min ceļošanu. “Mūziķa profesijas specifika ir tāda, ka ļoti bieži dodamies braucienos ārpus Latvijas un, protams, ārzemēs arī iepērkamies. Pats personīgi priekšroku dodu norēķiniem ar bankas kartēm, un skaidru naudu praktiski nekad makā neturu, nauda priekš manis ir kā virtuāls norēķinu līdzeklis, taču konvertācija, protams, ir mīnuss.”

Grupas Instrumenti mūziķi atzīst, ka savā lokā par politiku un ekonomiku daudz nerunā. “Šad un tad apmaināmies ar viedokļiem par aktuālāko. Mums jādara savs darbiņš, politiķiem un ekonomistiem – savs.” Taču viņi atzīst, ka vienota Eiropa pēc savas būtības ir spēks, ja vien tās nākotnes vīzijas ir skaistas un kopējās attīstības nodomi – labi. “Princips "stiprais palīdz arī vājajam kļūt stiprākam" ir ļoti progresīvs jebkurā dzīves jomā,”uzsver Reinis Sējāns.

Viņš arī saka: “Man nav pārāk daudz informācijas par reālajiem plusiem un mīnusiem, kādi būs, pārejot no lata uz eiro, taču ja tas kopumā uzlabo ekonomisko situāciju un uzlabo dzīves apstākļus, tad esmu "par". Nauda ir nauda. Attieksme pret naudu cilvēcei mūžīgi būs tāda, kāda tā ir šodien – lai tai būtu vērtība. Kas attiecas uz to, kā būs ar eiro, tad ticu, ka speciālisti, kas ekonomikas jautājumiem veltījuši lielu daļu savas dzīves, vislabāk to var paredzēt un, galu galā, izdarīt pareizo lēmumu. Emocionāli apsvērumi tik sarežģītu un atbildīgu jautājumu risināšanā nedrīkst būt noteicošie.

Jānis Šipkēvics uzskata, ka gala galā ne jau nauda nosaka nacionālo identitāti. “Emocionāli, protams, ir mazliet žēl atvadīties no lata, kas bijis viens no Latvijas kā neatkarīgas valsts simboliem, kad to atguvām pirms vairāk nekā 20 gadiem. Taču manā uztverē nacionālās pamatvērtības ir valoda, karogs, himna, kultūra un galvenais - paši latvieši, kas turpinās dzīvot latviski un kopt Latvijas zemi, neatkarīgi no tā, kāda valūta būs maciņā un kontos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē