Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Swedbank: Latvijas kredītreitinga paaugstināšana ir nedaudz novēlota

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) ir uzlabojusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi no BBB+ uz A- ar stabilu reitinga prognozi nākotnē. Tādējādi Latvijas valsts reitings ir atgriezies 2007.gada līmenī, proti, pirms krīzes. Tas arī ir augstākais reitings, kāds Latvijai ir bijis. Pirms tam S&P paaugstināja Latvijas novērtējumu pērnā gada jūnijā pēc pozitīvajiem ECB un EK konverģences ziņojumiem par Latvijas gatavību ieviest eiro. 

Jāsaka, ka pēc S&P novērtējuma tagad Latvijas kredītreitings ir tikpat augsts kā Lietuvā (kurai reitinga paaugstinājums notika aprīlī) un par trim pakāpēm mazāks kā Igaunijā. A- reitings ir arī Polijai, kamēr Spānijai un Itālijai reitingi ir zemāki.

Latvijas kredītreitinga paaugstināšana ir likumsakarīga un varētu teikt pat nedaudz novēlota – domāju, ka bijām pelnījuši to jau labu laiku iepriekš. Turklāt reitinga līmeņu atšķirība ar Igauniju vēl arvien ir pārāk liela. Līdz ar to, ja nebūs nepatīkamu pārsteigumu, reitingam vajadzētu turpināt uzlaboties. Ekonomikas izaugsme, lai arī nedaudz palēninājusies, joprojām diezgan solīda un sabalansēta. Inflācija ļoti zema, valsts finanses labā stāvoklī. 

Protams, tas nenozīmē, ka viss tagad ies kā smērēts. Priekšā ir daudz izaicinājumu, ko būs nepieciešams risināt, lai veicinātu ilgtspējīgu un iekļaujošu ekonomisko attīstību ne tikai pāris gadu perspektīvā, bet arī pēc tam. Spiedieni palielināt valsts tēriņus daudzās jomās pieaugs, kamēr esošais vidējā termiņa budžeta ietvars paredz, ka nodokļu slogs procentos no IKP pakāpeniski mazināsies. Valdībai būs grūti to visu sabalansēt un, visticamāk, nāksies pieņemt nepieciešamus, bet nepopulārus un sāpīgus lēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē