Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Swedbank: Pērn radītas aptuveni 19 tūkstoši jaunas darba vietas

Pagājušā gada 4.ceturkšņa darbaspēka apsekojuma dati rāda, ka situācija darba tirgū turpina uzlaboties. Darba meklētāju īpatsvars ir sarucis līdz 11,4% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem no 11,8% iepriekšējā ceturksnī (13,9% pirms gada). Nodarbināto skaits bija par 0,8% lielāks nekā gadu iepriekš. Nodarbinātības izaugsme ir kļuvusi lēnāka gada otrajā pusē, toties ražīguma kāpums kļuvis nedaudz spējāks. 

Gadā kopumā tika radītas aptuveni 19 tūkstoši jaunas darba vietas (izņemot NVA īstenoto programmu dalībniekus). Tas ir aptuveni par trešdaļu mazāk, nekā 2012.gadā, jo arī ekonomikas izaugsme ir bijusi lēnāka. Darbaspējīgo iedzīvotāju aktivitātes līmenis gan palicis aptuveni 2012.gada līmenī (ap 66%). Lai arī ir samazinājies skolēnu un studentu, kā arī nestrādājošo pensionāru skaits, toties ir pieaudzis mājsaimnieču un ilgstoši darbnespējīgo iedzīvotāju skaits.

Nodarbināto skaita izmaiņas gan ļoti atšķiras nozaru vidū. Piemērām, apstrādes rūpniecībā 2013.gadā kopumā nodarbināto skaits ir pieaudzis par 3%, tomēr ražotāji kļuvuši daudz piesardzīgāki jaunu darbinieku pieņemšanā gada otrajā pusē. Tas, visticamāk, saistāms ar to, ka ražotāji joprojām ļoti uzmanīgi skatās uz savām izmaksām un turpina optimizēt ražošanas procesus. Līdzīgs nodarbināto skaita kāpums bija arī transportā un uzglabāšanā. Savukārt straujāks nodarbinātības pieaugums pērn bija būvniecībā un iekšzemes tirdzniecībā (attiecīgi par 8% un 5%, pateicoties iekšzemes pieprasījuma kāpumam), kā arī mazākajās nozarēs (IT un komunikāciju pakalpojumos, enerģētikā, profesionālajos, zinātniskajos un tehniskajos pakalpojumos). Nodarbināto skaita samazinājums notika, piemēram, lauksamniecībā, izmitināšanā un ēdināšanā, finanšu sektorā.

Gaidāms, ka jaunu darba vietu radīšana turpināsies, turklāt pašlaik neaktīvie iedzīvotāji arvien vairāk iesaistīsies darba tirgū (to veicinās arī pakāpeniska pensionēšanas vecuma paaugstināšana). Darba meklētāju īpatsvars varētu šogad samazināties līdz 10,4% no 11,8% pagājušogad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē