Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Advokātu biedrība: Aizliegumam izdot pilsoņus jābūt Satversmē

Denisa Čalovska izdošana vai neizdošana nav tikai jautājums par viena cilvēka likteni. Tas ir jautājums par Latvijas Republikas likteni un par Latvijas valsts attiecībām ar saviem pilsoņiem. Ja Latvija ir valsts, kaut arī neliela, tad tai ne tikai ir jāprasa lojalitāte no saviem pilsoņiem, bet viņi ir arī jāaizsargā neatkarīgi no tautības.

Pretējā gadījumā Latvija ātri vien pārvērtīsies par ģeogrāfisku jēdzienu ar karogu, bet bez īstā valstiskuma, bez īstās pilsonības, bez īstajiem politiķiem, bez īstās konstitūcijas un arī bez īsta mugurkaula. Šī politiska jautājuma risināšanai nepieciešami adekvāti juridiski līdzekļi.To ievērojot, Advokātu atbalsta biedrība aicina iekļaut Latvijas Republikas Satversmē aizliegumu izdot Latvijas pilsoņus tiesāšanai ārvalstīs un pauž cerību, ka dažādu Saeimas frakciju deputātiem ir pietiekama politiska griba nākt klajā ar šādu likumdošanas iniciatīvu.Esam gatavi piedalīties attiecīgā likumprojekta un ar to saistīto likumprojektu izstrādē un apspriešanā. Nepilnības šajā jautājumā ir ne tikai Latvijas Republikas Satversmē, bet, piemēram, arī Kriminālprocesa likumā: nav noregulēti jautājumi par apcietinājuma termiņiem un kontroli pār to tieši izdošanas gadījumos. Taču lēmumu par grozījumiem Satversmē var pieņemt diezgan ātri, jo juridiski šis jautājums nav tik sarežģīts, kā to dažreiz pasniedz sabiedrībai. Pilsonības likumā aizliegums izdot Latvijas pilsoņus ārvalstīm jau sen ir, bet tas ir jāpaceļ līdz Satversmes līmenim. Piemēram, Vācijā šāds aizliegums jau pirms vairāk, nekā sešdesmit gadiem tika iekļauts valsts pamatlikumā, kuram ir augstāks juridisks spēks, nekā valsts noslēgtajiem starptautiskajiem līgumiem un parastajiem likumiem. Vācijas pieeju Latvijai vajadzētu ņemt par priekšzīmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē