Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Agronoms: Šogad ražas ziņā vinnētāji būs tie, kas prasmīgi izmantoja augu aizsardzības līdzekļus

Šā gada krasās gaisa temperatūras svārstības, sausums un karstums, kas mijās ar lietu un vēsu laiku, un dažādu kaitēkļu uzbrukumi ievērojami apgrūtināja arī kvalitatīvu dārzeņu ražas ieguvi, atzīst Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) dārzkopības speciālisti.

Kā norādīja LLKC Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils, šogad izšķiroša nozīme bija prasmīgai un rūpīgai augu aizsardzības līdzekļu izmantošanai.

"Ieguvēji bija tie, kuri sekoja kaitīgo organismu monitoringam Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā un atbilstoši apkaroja kaitēkļus. Ja veģetācijas pirmajā pusē vajadzēja prasmīgi nostrādāt ar insekticīdiem un augšanas stimulatoriem, veģetācijas perioda otrajā pusē problēmas sagādāja nezāles un slimības, kā arī kalcija izskalošanās. Tādēļ bez fungicīdu pielietošanas ražas saglabāt labā līmenī un kvalitātē nebija iespējams," atzina agronoms.

LLKC eksperts norādīja, ka šogad mazāk būs kvalitatīvu galviņkāpostu, jo kāpostu cekulkodes masveidā savairojās jau maijā, nopietni ietekmējot tālāko visa veida galviņkāpostu attīstību. Bojājumus pastiprināja arī citi kaitēkļi, tādēļ bīstamākas kļuva arī dažādas slimības.

Agro burkānu sējumi šogad cieta no sausuma, savukārt jūnijā sētie attīstījās ļoti labi. Sējumiem līdzenos laukos zemākajās vietās sakņu bojājumus varēja izraisīt pārmērīgie nokrišņi vasaras otrajā pusē.

Laba šogad solās būt sarkano biešu raža, kā arī no sīksīpoliņiem stādīto sīpolu raža. Tiesa gan, sīpolus veģetācijas otrajā pusē apdraudēja lekni sazēlušas nezāles un līdz ar to - arī slimības. Lai gan ražas lielumu tas īsti nepaspēja ietekmēt, šo slimību izplatīšanās ietekmēs uzglabāšanu. Savukārt no sēklām sētie sīpoli cietuši no sausuma un karstuma maijā, tādēļ ražas būs mazākas.

Kā norādīja Narvils, ar katru sezonu aizvien vairāk pierādās zināšanu nozīme dārzkopja darbā.

"Visu izšķir spēja pareizi novērot un novērtēt savus laukus, nebaidīties prasīt padomu un spēt mainīt audzēšanas stratēģiju vēl veģetācijas laikā. Tiem, kas tā rīkojās, novāktā raža glabāsies labi. Pārējiem ražas zudumi var būt, ne tikai dārzeņus novācot, bet arī uzglabājot," rezumēja agronoms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē