Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

AKKA/LAA pārsūdzēs tiesas nolēmumu par mūzikas atskaņošanu Radio SWH

Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) pārsūdzēs tiesas nolēmumu, kas pašlaik ļauj "Radio SWH" turpināt atskaņot mūziku, informēja AKKA/LAA sabiedrisko attiecību speciālists Reinis Briģis.

Pēc Briģa teiktā, blakussūdzību par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas nolēmumu nepiemērot AKKA/LAA prasīto tiesiskās aizsardzības līdzekli - aizliegumu "Radio SWH" izmantot ar autortiesībām aizsargātus darbus, ja nav noslēgts atbilstošs licences līgums, - skatīs Rīgas apgabaltiesa.

"Tas, ka "Radio SWH" dienu pirms tiesas sēdes ir iemaksājis AKKA/LAA pašu izvēlētu summu, nerada tai tiesības nodarboties ar komercdarbību uz autoru rēķina bez pašu autoru atļaujas jeb licences līguma," norādīja Briģis.
Briģis uzsvēra, ka, iemaksājot pašu izvēlētu summu, "Radio SWH" nav rēķinājies ar tiesību īpašnieku noteikto tarifu, kurš tiek piemērots visām Latvijas radio raidorganizācijām un atzīts par samērīgu Konkurences padomes lēmumā.

"Pēc analoģijas tikpat labi par tiesisku varētu atzīt situāciju, kad kāds patvaļīgi paņem citas personas automobili, par to samaksā paša izvēlētu summu un, kamēr notiek tiesa, piecus sešus gadus brauc bez raizēm," situāciju raksturoja Briģis.

Kā ziņots, šī gada 30.augustā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa noraidīja AKKA/LAA prasību piemērot pagaidu līdzekli - aizliegumu "Radio SWH" atskaņot autoru mūziku, līdz netiks noslēgts licences līgums.

Tāpat ziņots, ka AKKA/LAA tiesvedība ar "Radio SWH" par autoratlīdzību apjomu ilgst jau kopš 2003.gada, kad Augstākā tiesa noteica, ka "Radio SWH" būs jāmaksā AKKA/LAA atlīdzība autoriem 2% apmērā no radio ieņēmumiem, taču AKKA/LAA nepiekrita šādam lēmumam un pieprasīja maksāt vismaz 3,35% no kopējā apgrozījuma.

Pašlaik AKKA/LAA tiesā ir iesniegusi divas prasības pret "Radio SWH" par autoratlīdzību nemaksāšanu 60 474 latu apmērā.

Pirmā prasība ir par autoratlīdzību nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada beigām, un to plānots skatīt šī gada 4.decembrī.

Otrā prasība ir par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šī gada 1.jūlijam - šīs prasības izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

Patlaban "Radio SWH" ir nomaksājusi AKKA/LAA autoru atlīdzību atbilstoši 2003.gadā Augstākās tiesas apstiprinātajiem licences līguma noteikumiem par laika periodu līdz 2011.gadam ieskaitot, kā arī autoratlīdzības apmaksu arī par šī gada pirmo pusgadu.

AKKA/LAA ir nevalstiska organizācija, un tās darbību vada pašu autoru vēlēta padome. Biedrības padome ievēlēta 2010.gada 29.jūlijā, un padomes priekšsēdētājas amatā patlaban ir Māra Zālīte, savukārt izpilddirektores amatā ir Inese Paklone.

AKKA/LAA pārstāv vairāk nekā 4500 Latvijas autoru un vairāk nekā četrus miljonus ārvalstu autoru un administrē viņu tiesības Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē