Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Ar pārmērīgu agresiju valsts dzen uzņēmējus trimdā

Valsts nepamatoti represē vietējos uzņēmējus, kamēr atsevišķām ārvalstu kompānijām ļauj pelnīt miljonus un nodokļus nemaksāt vispār, Guntaram Gūtem akcentē SIA Inbokss vadītājs Andris Griķis.

Fragments no intervijas:

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmuma apturēt portāla Ss.lv darbību jūs kopā ar citiem IT nozares profesionāļiem nācāt klajā ar sašutumu par šādu kardinālu VID rīcību.

Nezinu, vai Latvijā tā līdz šim bijis pieņemts, bet rietumos industrijas pārstāvji šādās situācijās organizē tikšanos ar medijiem un pauž savu viedokli. 

Vai jūsu skatījumā šāds VID lēmums bija pārspīlēts?

Neapšaubāmi pārspīlēts. Par šo portāla īpašnieku un VID strīdu patlaban notiek tiesvedība, turklāt visā šajā kontekstā ir būtiski uzsvērt, ka kompānijas Google reklāmas ieņēmumi Latvijā ir vismaz 10 miljoni eiro, taču nodokļos šeit viņi nemaksā neko. Peļņa, protams, ir mazāka – mēs nezinām konkrētu summu, taču tas nav būtiski, vēlreiz uzsveru – nodokļos Latvijā Google nemaksā neko! Kāpēc vēršas pret vietējo? Tāpēc, ka viņu ir vienkāršāk saķert aiz astes? Turklāt Ss.lv gadījumā nav runas par nodokļu nemaksāšanu, bet par strīdīgu jautājumu, cik lielā apjomā sniegt vai nesniegt datubāzi. Tā attieksme pret vietējiem ir vienkārši šokējoša. Šādi viņi padzīs atlikušos vienīgos uzņēmējus, kuru jau šobrīd nemaz tik daudz nav. Ar šādu attieksmi mēs to Latvijas Nokia nesameklēsim.

Šo iespēju industrijas pārstāvji ir pauduši kā vienu no būtiskākajiem riskiem – ka vietējie IT uzņēmumi varētu vienkārši pamest Latviju. Cik tas bija kā trauksmes zvans?

Tas ir vairāk nekā nopietni. Kā jūs domājat – kāpēc Ss.lv jau pirms diviem gadiem bija nopircis domēnu Ss.com?

Kāpēc?

Tāpēc, ka viņiem iekšēja balss teica – kaut kad mūs noteikti tā valsts sāks čakarēt. Un šādam gadījumam viņi bija iegādājušies domēnu Ss.com, kas tiešām maksā dārgi. Divu burtu domēns ar ".com" maksā robežās no 250 tūkstošiem līdz miljonam ASV dolāru. Sākumā tiks prasīts virs miljona, bet kaulēšanās rezultātā ir iespējams cenu samazināt. Taču jebkurā gadījumā tā ir ļoti liela summa. Ja viņi būtu pilnīgi pārliecināti par savu valsti, kurā turklāt viņi godīgi maksā nodokļus, kāpēc viņiem būtu bijusi vajadzība iegādāties ".com" domēnu. Manuprāt, tikai tāpēc, ka valsts bāžas iekšā biznesā. Interesantākais, ka publiski arī tika pausti viedokļi, ka Ss.lv jau tāda virtuālā Latgalīte vien ir. Taču pagaidiet – neviens likums neaizliedz man uzturēt virtuālo Latgalīti! Tas ir tirgus placis.

Taču VID paustais arguments šādam solim ir aplēstais, ka dažādi lietoto auto tirgotāji, kuri ievieto sludinājumus Ss.lv, pārdodot automašīnas, izvairās no nodokļu, to skaitā PVN, nomaksas.

Ziniet, par šo mēs vispār gatavojam joku video! Ņemam pirmo preses konferenci pēc lēmuma pieņemšanas – tur tiek nosaukts pilnīgi precīzs cipars – iespējams, ļaundari, kurus mēs, iespējams, noķersim, ir, iespējams, izkrāpuši līdz pat 500 tūkstošiem eiro. Tad, kad mans kolēģis mūsu preses konferencē pauda neizpratni par šiem paziņojumiem, kad tajā pašā laikā Ss.lv īpašnieks gadā nomaksā ap diviem miljoniem eiro nodokļos. Pēc divām dienām jau parādās pieci miljoni, bet šobrīd jau ir nosaukta summa 50 miljoni eiro. Cipars pieaug pa dienām! Vai tas nav lieliski? Cik mums ir attapīgi politiķi! Un pat ja arī viņi atradīs tos blēžus, kuri ir ieveduši 50 vecus golfus, un pat ja pierādīs, ka viņi ir krāpušies – vai no viņiem piedzīs to naudu? Vai viņiem ir šie 500 tūkstoši vai 50 miljoni?

Uzskatāt, ka valsts atkal un atkal savus pienākumus mēģina uzkraut privātajam biznesam?

Viņi to visu laiku dara. Tas arī ir tas signāls, ko mēģinājām valstij sūtīt atpakaļ. Mums ir daudz labu pašmāju interneta produktu, gan e-pastu serveri, gan socializācijas portāli un citi, kur attiecīgi ir arī augstu apmaksātas darba vietas. Vai jūs domājat, ka Inbox.lv, Draugiem.lv, kur nu vēl Ss.lv būtu kaut viens valsts pārstāvis atnācis tā vienkārši aprunāties – mums te tāda normāla vietējā IT industrija, viss nepieder ārzemniekiem... Nekad mūžā! Pēdējo 15–20 gadu laikā neviens nekad nav izrādījis interesi. Turpinās prezidenti braukt un griezt lentītes tur, kur kaut ko ražo. Industrializācijas laikmets pasaulē beidzās ap 1950. gadu. Un beigsim lolot ilūzijas, ka Latvijā pēkšņi radīsies kaut kāds jauns industrializācijas vilnis. Neradīsies! IT pakalpojumi būs mūsu centrālais eksporta potenciāls.

Ja jūs visi neaiziesiet no Latvijas...

Vēl jau neejam. Vēl jau kaut kā turamies, paciešam.

Izklausās, ka arī IT nozare, līdzīgi kā daudzas citas nozares, ir attīstījusies pašu spēkiem, necerot uz valsts atbalstu un patiesībā priecājoties, ka netiek traucēta.

Tieši tā! Neviens jau arī neko negaida! Jums ir ļoti precīzi vārdi – mēs priecājāmies, ka neviens netraucēja, taču tagad traucē aizvien vairāk un vairāk. Un Ss.lv gadījums jau ir klaji kliedzošs.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena trešdienas, 16.augusta, numurā!

Top komentāri

ierēdņi=pastulbi mazohisti
i
Latvijas ierēdņa pamatprofils: pastulbs, varaskārs mazohists ar tieksmi iespēju robežās parādīt savu varu.
dirnis
d
neticami, bet ļoti sakarīgs puisis...
...
.
"Industrializācijas laikmets pasaulē beidzās ap 1950. gadu." -------------------------------------- Muļķības. Pirms sēsties pie kompja, cilvējam vajag paēst un apģērbties, bet inbox.lv ir ne tik pasts, cik reklāmas stabs tiem, kuriem industrija ir. Un, lai cik nožēlojami tas arī nebūtu, tur tiek reklamēti visnekvalitatīvāko ķīniešu grabuļu tirgoņi - TV Zhops. Nesmīdiniet, pat visejošāko un primitīvāko sezonas preci - burku bleķa vāciņus nemākam štancēt, IT būšot eksporta produkts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē