Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ārgalis: Krājbankas administrators nodrošinājis sev mūža algu 15 gadu garumā

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde pēc maksātnespējīgās AS „Latvijas Krājbanka” (LKB) kreditora Andra Ārgaļa iesnieguma ir sākusi resorisko pārbaudi par iespējamām nelikumīgām darbībām, kas veiktas ar bankai ieķīlāto mantu, kā rezultātā Latvijas valstij Noguldījumu garantiju fonda personā, iespējams, radīti zaudējumi vairāk kā 42 miljonu latu apmērā.

Iesniegums par personu saukšanu pie kriminālatbildības iesniegts pret LKB administratoru Jāni Ozoliņu un tām fiziskajām personām, kuras īstenoja 2012.gada 27.augusta darījumu. Šī darījuma rezultātā bankai ieķīlātā manta, kuras vērtība bija vairāk kā 62 miljonu latu, tika pārdota SIA „Atlantijas Biroji” par trīs reizes zemāku cenu – par nedaudz vairāk kā 20 miljoniem latu, turklāt atliekot pirkuma cenas samaksas termiņu uz 15 gadiem. 

LKB administrators nerīkoja izsoli, bet šo mantu pārdeva paša administrētās maksātnespējīgās bankas meitas sabiedrībai SIA „Atlantijas biroji”, kurai nav līdzekļi pirkuma cenas samaksas veikšanai, portālam Diena.lv norāda Ārgaļa advokāts Gatis Gailums. 

"Darījuma rezultātā administrators nevien ir samazinājis atgūstamās mantas vērtību vairāk kā 42 miljonu latu apmērā, bet ir nodrošinājis sev „mūža” algu 15 gadu garumā. Šī darījuma dēļ LKB likvidācijai būs nepieciešama administratora turpmāka „palīdzība” vismaz šos nākamos 15 gadus, jo tieši tik ilgā laikā mantas ieguvējam ir jāveic maksājums. Ņemot vērā līdzšinējās administratora darbības izmaksas, var droši secināt, ka lielākā daļa no 15 gadu laikā maksājamās summas tiks novirzītas nevis kreditoru prasījumu apmierināšanai, bet gan administratora atalgojuma izmaksāšanai. Tādēļ pat nolīgto pirkuma maksu par bankas mantas pārdošanu kreditori visticamāk nesaņems," teikts Ārgaļa paziņojumā.

Kā zināms, maksātnespējīga uzņēmuma administratora likumā noteiktais pienākums ir nodrošināt efektīvu un ātru mantas realizāciju, rīkojoties atklāti. Plašsaziņas līdzekļi līdz šim ir pārpludināti ar dažādiem administratora paziņojumiem par izsoļu rīkošanu, kurās tiek piedāvāts pārdod bankas mantu. Izsolēs administrators piedāvāja gan nekustamos īpašumus, gan arī nebūtiskas lietas. 

Tomēr attiecībā uz vienu no likvīdākajiem bankas aktīviem – parāda prasījumi pret AS „Air Baltic Corporation”, administrators rīkojies pilnīgi pretēji un slepus to ir atsavinājis, ignorējot likumā noteiktos maksātnespējas procedūras galvenos principus, norāda Ārgalis, piebilstot, ka administratoram nebija pamata trīskārtīgi samazināt ieķīlātās mantas vērtību, ja parādnieks ir AS „Air Baltic Corporation”. Iespējams, tieši šīs LKB administratora rīcības rezultāts ir masu medijos atspoguļotais fakts, ka „noguldījumu garantiju fondā robs būs vēl divus gadus”. 

Iepriekš norādītās administratora darbības kreditoriem liek secināt, ka, iespējams, izdarot vairākus likuma pārkāpumus, ir apzināti nodarīti zaudējumi bankai, tās mantu atsavinot par būtiski zemu cenu un ar nesamērīgi ilgu cenas samaksas termiņu. Administratora neattaisnojamās rīcības rezultātā kreditoriem, iespējams, ir nodarīts zaudējums vairāk kā 42 miljonu latu apmērā. Šis zaudējuma apmērs var būt būtiski lielāks, jo mantas ieguvējs ir tāda sabiedrība, kura nespēj veikt un tai faktiski arī nav tiesisku iespēju saņemt kredītu nolīgtās cenas 15 miljonu latu apmērā samaksāšanai. Par lielāko kreditoru, kuram nodarīti zaudējumi, atzīstams Noguldījumu garantiju fonds, kuram banka ir parādā gandrīz 300 miljonu latu.

Šie apstākļi tiks izmeklēti Valsts policijas uzsāktās resoriskās pārbaudes ietvaros. 

Ārgalis norāda, ka minētais gadījums apstiprina kreditoru iepriekš izteiktās bažas par administratoru J.Ozoliņa un Latvijas SIA „KPMG Baltics” iespējamām prettiesiskajām darbībām, banku administrējot nevis kreditoru , tai skaitā valsts, interesēs, bet gan savās.

Top komentāri

alberts
a
Nu ko lai dara? R.Paula nuda taču kautkā jāsadala! Un ne jau viņa vien.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē