Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Arhitektu savienība aicina būvniecības procesā iesaistītos apzināties savu atbildību katrā darbā

Ir vajadzīgs laiks ne tikai notikušā izmeklēšanai. Ir vajadzīgs krietns laiks arī notikušā apjēgšanai – tik šokējoša, prātus un sirdis plosoša ir vakardienas traģēdija Zolitūdē. Latvijas Arhitektu savienība un visi Latvijas arhitekti sēro kopā ar Latvijas tautu un bojāgājušo tuvajiem. Taču laiks negaida, un mums visiem, cik vien iespējams ātri, ir jātiek skaidrībā – kamdēļ tik daudz cilvēkiem bija veltīgi jāmirst. 

Latvijas Arhitektu savienības (LAS) rīcībā patlaban nav informācijas, kas liktu apšaubīt ēkas projektēšanā iesaistīto kolēģu kompetenci un godaprātu. Taču, apzinoties gan arhitekta atbildību katrā konkrētā objektā, gan mūsu profesijas atbildību kopumā, LAS jau tuvākajās dienās izveidos ekspertu grupu, kas izvērtēs ēkas būvprojektu. Vajadzības gadījumā būsim gatavi palīdzēt arī atbildīgajām izmeklēšanas institūcijām. Kamēr nav veikta pilnvērtīga izmeklēšana, LAS atturas no jebkādu versiju izteikšanas par notikušā iemesliem. Mēs aicinām arī sabiedrību, būvniecības procesa dalībniekus un medijus izvairīties no pārsteidzīgiem minējumiem vainīgo meklēšanā. 

Būvniecības process vienmēr ir saistīts ar paaugstinātu risku. Tāpēc tas prasa gan visu iesaistīto personu augstu profesionālo kvalifikāciju un neatslābstošu atbildības sajūtu, gan detalizētu un līdzsvarotu šī procesa regulējumu likumdošanā. Īpaši tas attiecas uz būvniecības procesa kontroli. Administratīvā sloga mazināšanas vārdā ir daudz veikts, lai panāktu būvniecības procesa, tai skaitā būvniecības uzraudzības un kontroles pasākumu un speciālistu kvalifikācijas pārbaudes kārtības, vienkāršošanu vai pat atcelšanu. LAS aicina atbildīgās valsts institūcijas nepakļauties vieglprātīgai, merkantilu apsvērumu diktētai retorikai šajos nopietnajos jautājumos. Ir beidzot padziļināti jāanalizē spēkā esošā būvniecības regulējuma nepilnības. Uz jaunā Būvniecības likuma pamata topošā normatīvā bāze ir jāizstrādā rūpīgi, atvēlot tam pietiekošu laiku un iesaistot atbilstošas nozaru kompetences personas. 

LAS vēršas pie visiem Latvijas arhitektiem, inženieriem, būvuzraugiem, būvdarbu vadītājiem, būvuzņēmējiem un pasūtītājiem – apzināsimies visi kopā savu atbildību katrā savā darbā un veiksim savus profesionālos pienākumus, ne vien formāli ievērojot būvnormatīvus, bet arī atbilstoši labas profesionālās prakses principiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē