Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

ASV vēstnieks: Čalovska lietā viss notiek atbilstoši likumam

Kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska lietā viss notiek atbilstoši ASV un Latvijas likumiem, kā arī savstarpējiem līgumiem, piektdien Latvijas Radio 4 raidījumā "Darbojošās personas" sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

Vēstnieks atturējās sniegt komentārus par lietas detaļām, jo tā vēl aizvien tiek izskatīta, taču uzsvēra, ka viss paveiktais noticis atbilstoši ASV un Latvijas likumiem, kā arī savstarpējiem līgumiem. Pekala norādīja, ka patlaban tiek gaidīts Latvijas valdības lēmums par Čalovska izdošanu.

Norobežojoties no konkrētās lietas, diplomāts sacīja, ka kibernoziegumi ir ļoti nopietni, to laikā tiek attīstīti datorvīrusi, no kuriem cieš miljoniem gan privātpersonu, gan banku datori un tiek radīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi. Pēc Pekalas teiktā, kibernoziegumi ir nopietni un ir jādara viss, lai nākotnē tādi neatkārtotos.

Vēl pirms vēstniekam tika uzdots jautājums par konkrēto Čalovska lietu, viņš atbildot uz jautājumu par ekonomikas jomām, kurās Latvija un ASV varētu sadarboties vēl ciešāk nākotnē, minēja tieši interneta tehnoloģiju nozari, kurā Latvijā esot sastopami ģēniji.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Imantā dzīvojošajam datorspeciālistam Čalovskim, kurš esot pazīstamas arī ar iesauku "Miami".

31.janvārī Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma pieņemto lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu ASV.

AT pieņemtais lēmums nav pārsūdzams, savukārt galīgais lēmums par Čalovska izdošanu būs jāpieņem Ministru kabinetam. Ja valdība nolems Čalovski izdot, ASV viņam var draudēt vairāk nekā 60 gadu cietumsods.

Dokumenti par Čalovska izdošanu ASV Ministru kabinetā varētu tikt iesniegti aprīļa sākumā.
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) iepriekš sacīja, ka Čalovska lietā, ņemot vērā publiski pieejamo informāciju, nesaskata apstākļus, lai viņu izdotu tiesāšanai ASV. Ministrs uzskata, ka Latvijas pilsoņu izdošana ārvalstīm ir pieļaujama tikai ārkārtas gadījumos, proti, kad ir pieejami būtiski argumenti, kas pamato šādu rīcību. Patlaban Rinkēvičs gaida no Tieslietu ministrijas papildu informāciju par šo lietu, lai būtu iespējams sniegt galīgo vērtējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē