Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 28. maijs
Vilhelms, Vilis

Auziņš: Plaģiātisma problēma kļūst arvien aktuālāka

Ceturtdien vairākas Latvijas augstskolas parakstīja nodomu protokolu par sadarbību vienota plaģiātu izskaušanas tīkla veidošanā, portālu Diena.lv informēja Latvijas Universitātes (LU) Preses centrs.

Augstskolas, kas parakstījušas nodomu protokolu, vienprātīgi apņemas sadarboties vienota datorizēta plaģiātu pārbaudes tīkla tehniskajā un organizatoriskajā veidošanā, lietošanā un attīstīšanā.

Jautājums par to, cik oriģināli ir gan studentu, gan pasniedzēju darbi, ir aktuāls gan Latvijā, gan pasaulē kopumā, taču negribētu teikt, ka Latvijas augstskolās plaģiātu problēma būtu ļoti nopietna, sacīja LU rektors Mārcis Auziņš. Taču problēma kļūst arvien aktuālāka, ņemot vērā, cik daudz un dažādu tekstu ir brīvi pieejami elektroniskā formātā.

"Esam nolēmuši paplašināt tās procedūras, ko katra augstskola līdz šim ir realizējusi individuāli, radot vienotu pieeju visiem tiem darbiem, kas tapuši konkrētās augstskolās, izveidojot plašu datu bāzi," sacīja M. Auziņš.

Viņš gan atzina, ka jautājums par plaģiātisma izskaušanu ir ne tikai par to, vai ir iespējams elektroniski salīdzināt darbus, bet arī, cik lielā mērā tiek veikts darbs ar studentiem, lai izvairītos no tādām situācijām un lai studentiem nerastos doma, ka var strādāt negodīgi.

Studiju procesa un studiju darbu izstrādes laikā būtiska ir arī studentu veiksmīga sadarbība ar savu darbu vadītājiem. Ja sasaiste ir cieša, norāda M. Auziņš, tad iespēja rasties plaģiātam ir daudz mazāka.

Nodomu protokols paredz, ka augstskolas vienojas izveidot darba grupu vienota plaģiātu izskaušanas procesa realizācijai un pārraudzībai, kā arī izvirzīt katras augstskolas pārstāvi darbībai darba grupā un plaģiātu izskaušanas procesa tehniskā un organizatoriskā procesa koordinēšanā savā augstskolā.

Tāpat tās apņēmušās pēc vienotiem principiem nodrošināt savas augstskolas datu kopu un kontroles rīku piekļuves sakārtošanu, uzņemties atbildību par savā augstskolā konstatēto plaģiātu aizdomu gadījumu izskatīšanu un atbildīgu lēmumu pieņemšanu, kā arī iespēju robežās piešķirt resursus iepriekšminēto uzdevumu realizēšanai.

Vienotā datorizētā plaģiātu pārbaudes tīkla risinājumi tiks veidoti uz vienotas informatīvās sistēmas bāzes. Paredzēts, ka par tīkla tehnisko veidošanu, lietošanu un attīstīšanu u. c. būtiskiem jautājumiem augstskolas slēgs atsevišķus līgumus.

Nodomu protokols ir atvērts Latvijas izglītības iestādēm, kuras ir gatavas pievienoties un pildīt nodomu protokolā noteiktās apņemšanās. "Ceru, ka augstskolu skaits, kas mums pievienosies, palielināsies," sacīja M. Auziņš.

Protokolu ceturtdien parakstīja LU rektors Mācis Auziņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte, Ekonomikas un kultūras augstskolas rektora vietas izpildītāja Gunta Veismane, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas prorektors Ilmārs Kreituss, Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību prorektors Arnis Mugurēvičs un Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķeras pie nodokļu argumenta

Arguments "Viņi maksā nodokļus!" tiek izmantots dažādās diskusijās, turklāt gan pamatoti, gan populistiski.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē