Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bērziņš: Atbildība par demogrāfijas problēmām jāuzņemas gan valstij, gan iedzīvotājiem

Demogrāfijas problēmas Latvijā ir jārisina kompleksi un atbildība par situācijas uzlabošanu ir jāuzņemas gan valstij, gan iedzīvotājiem, sacīja Saeimas deputāts Andris Bērziņš (ZZS).

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati. Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā - 2000.gada - tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.

Politiķis uzsvēra, ka valstij ir jānodrošina iedzīvotājiem sociālā drošība, tostarp dzīvesvieta un darba vieta. Nepieciešams arī atbalstīt jaunās ģimenes. Taču izmaiņas situācijā ir atkarīgas arī no katra iedzīvotāja individuāli - no viņa ieguldījuma un izvēles turpināt dzimtu, kā arī vēlmes, lai viņam vai viņai būtu bērni, skaidroja Bērziņš.

Deputāts akcentēja, ka demogrāfijas problēmu risināšana ir komplekss jautājums un to nevar atrisināt tikai ar saukļiem, "lai cilvēki rada bērnus un lai brauc atpakaļ no ārzemēm". Nav arī pareiza pašreizējā situācija, kad risinājums tiek meklēts saraustīti - viens aicina palielināt pabalstus, cits mudina koncentrēties uz vēl kaut ko citu. Demogrāfijas jautājumā "mēs pašlaik muļļājamies un nevaram atrast izeju no dubļiem", sacīja politiķis.

Latvijai ir jāizšķiras, kas ir mūsu prioritātes, izlietojot budžeta ierobežotos līdzekļus, jo mums ir jāsaprot, ka "nav cilvēku - nav valsts". Svarīgi, lai Latvijā turpina dzīvot latvieši un Latvijas pilsoņi. Bērziņš nedalot cilvēkus pēc tautības, un viņa doma ir salīdzināma ar teorētisku situāciju Francijā - "ja Francijā dzīvos mazāk nekā puse francūžu, tad tā vairs nebūs Francija".

Politiķim ir cerība, ka liela daļa uz ārvalstīm aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriezīsies atpakaļ, jo pie pašreizējās ekonomiskās situācijas pasaulē izsīks arī bagāto valstu resursi. Un cilvēki meklē vietu, kur dzīve ir labāka, - ja "mēs noturēsimies virs ūdens, liela daļa atgriezīsies atpakaļ".

Uzmanību ir nepieciešams pievērst arī tam, kas notiek ar bērnu pēc piedzimšanas. 2011.gadā rehabilitācija tika nodrošināta 1300 no vardarbības cietušiem bērniem, uzsvēra Bērziņš. Valstij un sabiedrībai ir jārūpējas, lai bērniem būtu nodrošināta kvalitatīva dzīve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē