Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bondars: Latvijas politikā ir rasols

Ar uzņēmēju Mārtiņu Bondaru sarunājas Māris Zanders 

Kāpēc vispār sākāt sarunas ar Reformu partiju? Ko tur saskatījāt pievilcīgu?

Tā ir organizācija ar visnotaļ lielu izaicinājumu - nodefinēt savu nākotni un atjaunot sabiedrības uzticību sev...

Jūs tagad runājat kā menedžeris, kuram piedāvāts risināt grūtībās nonākuša uzņēmuma problēmas, par to saņemot atbilstošu atalgojumu...

Varbūt esat pamanījis, ka es arī savā iepriekšējā dzīvē esmu nodarbojies ar sarežģītu situāciju risināšanu. Esmu to profesionāli trenējies darīt un akadēmiski trenējies. Man ir zināma pieredze. Un mani šādas situācijas profesionāli un personiski interesē.

Politiska organizācija nav tas pats, kas uzņēmums.

Kāpēc jūs esat tik pārliecināts? Tas ir process, kurā tu iesaisties ar savu piedāvājumu.

Bet kāpēc tieši RP? Ja jums patīk izaicinājumi, varu jums ieteikt vēl vairākas partijas...

Jautājums ir par to, vai ir potenciāls. Un RP tāds zināmā mērā ir. Pirmkārt, tas joprojām ir gana nopietns politisks spēks ar 16 deputātiem Saeimā un pieciem ministriem. Otrkārt, tur ir virkne gudru un talantīgu cilvēku, kurus pareizi pielietojot partijas interesēs, var darīt lielas lietas.

Labi. Un kur radās pārpratums? Proti, no dažiem RP vadītāju izteikumiem var saprast, ka viņi gaidījuši, ko Bondars kā iespējamais Rīgas mēra kandidāts teiks par gaidāmajām vēlēšanām, bet jūs esat startējis ar visas partijas radikālas pārbūves tēzi.

Tas ir jautājums pašai RP - kā ir notikusi iekšējā komunikācija. Ar to RP cilvēku loku, ar kuriem es komunicēju, šāda pārpratuma nebija. Jo jautājumi par pašvaldību vēlēšanām Rīgā un par partijā notiekošo nav nošķirami.

Bet neveiklības iespaids ir. It kā jūsu vārds tiek piesaukts gan kā mēra kandidāts, gan kā partijas reformētājs, tad jūs aizejat uz RP vadības sanāksmi un - pēc pusstundas viss ir beidzies!

Saprotiet, tas ir normāli jebkurām sarunām - tu tās sāc, jo ir zināms pamats, bet tas nenozīmē, ka sarunām būs pozitīvs rezultāts. Lai gan, atkārtoju, es pirms tam biju izrunājies ar gana lielu cilvēku skaitu RP vadībā.

Bet iedomājieties sevi RP cilvēku vietā: atnāk kungs, kurš pats vēlēšanās nav piedalījies, kurš nav partijas biedrs, un sāk visus gudri mācīt.

Sāksim ar to, ka arī RP šīs būs pirmās vēlēšanas. Jo iepriekšējās piedalījās Zatlers...

Interesants vērtējums. Un tomēr - jūs esot sev pieprasījis ļoti lielas pilnvaras?

Sāksim ar to, ka viena lieta ir spekulācijas, kas sāk dzīvot pašas savu dzīvi un arī ietekmēt notiekošo. Un arī šajā situācijā ir ļoti daudz spekulāciju - ko es esmu un neesmu pieprasījis. Bet, ja runā par pārmaiņām, tās var notikt trijos variantos. Pirmais: kosmētiskas izmaiņas, kas šajā gadījumā neder. Otrais: strukturālas izmaiņas partijā. Trešais: atbildība. Ko kurš ir darījis.

Respektīvi, kurš vainīgs pie RP reitingu krituma...

Jā, par to arī kādam ir jāatbild. Nu nevar tā - reitings nokrīt no 22% uz 3%, bet mēs tikai «pilnveidosim un attīstīsim».

Vai sākotnēji augstais RP reitings nav saistīts ar Zatlera lēmumu atlaist Saeimu, t. i., šobrīd zemais ir tas, kāds RP varētu būt pietiekami objektīvs?

Tad vēl jo vairāk neder «pilnveidosim un attīstīsim». Tad ir jāveido precīza partijas struktūra, tai skaitā ar analītiķiem, konsultantiem. Un ir jāskatās, kas notiek ar cilvēkiem - partijas simboliem. Varbūt viņi nepilda savas funkcijas?

Bet simboli teiks - jebkuras asas reformas ir nepopulāras, attiecīgi - mums nedrīkst pārmest nepopularitāti.

Partijas izvirzītos mērķus var saglābt, krēslus - nevar.

Jāmaina personālijas?

Protams. Un tad bija jautājums par pilnvarām, lai to darītu... Bet ziniet: es domāju, ka īstermiņā, no publiskās telpas viedokļa, notikušais RP ir zaudējums, bet ilgtermiņā tas partijai nāks par labu, mobilizēs to. «Kā?! Tas tur atnāca un pateica, ka mēs nevaram! Varam!» Un viņi principā patiešām var. Piemēram, Edgars Rinkēvičs - izcils profesionālis, kurš ir spējis vadīt sarežģītu organizatorisku, tai skaitā aizkulišu darbu Aizsardzības ministrijā, NATO samitā, Valsts prezidenta kancelejā. Viņš to var, tikai cita lieta, ka to nevar, sēžot ārlietu ministra krēslā.

Vai jums bija diskusijas par to, kas vispār ir Reformu partija? Liberāļi? Bet varbūt tur zem Saeimas atlaišanas lozunga ienāca arī cilvēki, kuri galīgi nav liberāļi? Rasols!

Būsim taisnīgi: pilnīgs rasols ir visos Latvijas politiskajos spēkos. Kas, protams, ir slikti, jo vēlētājam bieži nav skaidrs, par ko viņš balso. Bet, jā, šī ideoloģijas definēšana arī iekļautos pārmaiņās. Ir normāli, ja deputātam X skaidri pajautā: mums te partijas programmā ir teikts, ka ... Jūs piekrītat? Varat to publiski apstiprināt?

Un kā ar RP ministriem, kuri nav RP biedri?

Ja partijai ir tik zems reitings, šāda situācija ir kaitējoša partijai. Tā var darīt tad, ja reitings ir augsts.

No jūsu puses izskanējušas kritiskas piezīmes par Sprūdžu. Kā vērtējat ministru Ķīli?

O, es jau saprotu, ka gribat mani pa karstiem akmeņiem izvest uz skaidriem ūdeņiem...

RP ļoti atbalsta Ķīli.

Es gan ieteiktu paskatīties, kā RP līdz šim ir veicies ar to stingro pozīciju... Kad tūlīt pēc vēlēšanām no frakcijas atšķēlās seši deputāti - un? Tāpat visi tagad ir koalīcijā. Vēl citi gadījumi. Ja tu par kaut ko «iegulies», tad tas patiešām ir jādara, pretējā gadījumā zūd uzticība.

Vai valdošās koalīcijas partijām - jo īpaši RP un Vienotībai - pareizāk nebija startēt Rīgā ar vienu sarakstu?

Vēlēšanas manā izpratnē ir personību un ideju konkurence. Tās nav, es atvainojos, kolhozs. Ja šīs partijas vēlas apvienoties, laipni lūdzu! Ja tās grib pastāvēt atsevišķi, tām ir jāiet atsevišķi.

Bet tas palīdz pašreizējai RD vadībai varu saglabāt.

Neesmu tādu socioloģiju redzējis. Tā ir konstrukcija, kas tiek daudzināta viena konkrēta politiskā spēka interesēs, kurš vēlas vairot savu popularitāti, daudzinot: «Mēs esam tie vienotāji!» Kurš teica, ka 1 + 1 ir vairāk par divi? Un ja nav vairāk par divi, tad kāda jēga? Nē, tieši otrādi - nikna konkurence. Vienotība piedāvā parakstīt sadarbības memorandu. Mana atbilde būtu: tikai pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas!

Kas tālāk? Atgriezāties politikā, paskatījāties, nesanāca. Iesiet uz citu partiju, pauzēsiet un gaidīsiet Saeimas vēlēšanas?

Jūs gan esat ciniķis... Es neatgriezos politikā! Es sevi uztveru kā cilvēku, kurš interesējas par politiskajiem procesiem un sniedza savu piedāvājumu. Citiem vārdiem sakot, nav tā, ka man tagad norunāta tikšanās ar citu partiju. Pēc šādiem notikumiem ir nepieciešams laiks, lai iztīrītu smadzenes.

Cik ilgs laiks jums nepieciešams smadzeņu tīrīšanai?

Līdz nāk jauns klikšķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē