Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Broša: Šādu likuma normu izstrādāšana praktiski nozīmētu abortu aizliegumu.

"Es strādāju valsts poliklīnikā, kas nav privātklīnika, tādēļ es ar pilnu atbildību varu runāt par situāciju, kāda pašlaik ir Latvijas iedzīvotājiem. Saeimas darba grupas idejas ir ļoti labas un pareizas, bet viņi runā par normāliem, vairāk vai mazāk vidēji situētiem cilvēkiem", uzskata ginekoloģe Maija Broša.

"Visā šajā programmā izskan vārds ģimene, par ko viņi cīnās, bet aizmirstot to, ka mūsu valstī ģimene un laulība nav populāra. Būtībā ģimeņu Latvijā ir daudz vairāk, nekā tas parādās oficiālajos datos. Bet ir arī otra daļa – ir viens iedzīvotāju slānis, kas ir trūcīgs un ar ļoti zemu intelekta līmeni. Es runāju par savu Maskavas priekšpilsētas lielu daļu iedzīvotājiem, kas patiesībā ir alkoholiķu un narkomānu trešā paaudze", sarunā portālam Diena.lv norādīja M.Broša, piebilstot: "Šīs programmas mērķis ir paaugstināt dzimstību, samazināt grūtniecību pārtraukšanu utt. Jautājums ir par to, vai mēs cīnāmies, lai dzimstība palielinātos. Bet ir jārunā arī par kvalitāti, ja tā var teikt, vispār par tautas attīstību. Redzot, kādas nāk tās grūtnieces – viņas pat nepārtrauc šo grūtniecību, jo viņas ir tik neizglītotas, viņas pat nevar to atļauties. Grūtniece nēsā savu bērnu, bet viņa pat nevar nopirkt elementāru uzturu, nevar nopirkt vitamīnus. Viņas dzīvo no tā, ko kādam ārstam kāda firma kā paraugu ir iedevusi. Kas no tā bērniņa sanāks? Mūsu ginekologu doma ir tāda, ka, lai šādas neplānotas grūtniecības nebūtu, mums būtu jāvadās no to valstu pieredzes, kur arī kontracepcija ir valsts apmaksāts pasākums visām sievietēm."

Runājot par priekšlikumu samazināt laiku, kurā grūtniece var veikt abortu, Broša norāda: "Šī sieviete, kas jau tā pārdzīvo – es nezinu nevienu sievieti, kas nepārdzīvo un atnāktu laimīga pie ārsta – ziniet, lūk, man tā ir un es gribētu to pārtraukt. Tās ir emocijas, izmisums, depresija. Un tagad ir plānots, ka ārsta pienākums būs kaisīt šai sievietei sāli un piparus viņas rētās."

Ir dažādas situācijas, kāpēc sievietei jāizvēlas veikt abortu. Kopumā, lai sieviete varētu nokļūt uz šo operāciju, ir vajadzīgas apmēram 10 dienas. Pēc mūsu likumdošanas grūtniecību var pārtraukt līdz 12. nedēļai. Protams, no medicīnas viedokļa jo ātrāk sieviete veic abortu, jo labāk. Tad šī operācija ir mazāk kaitīga, mazāk bīstama, mazāk traumējoša un mazāk negatīvām ietekmēm uz nākotni.

Bet problēma ir tāda, ka sieviete jau neuzzina pirmajās dienās, ka viņai ir iestājusies grūtniecība, un šādu likuma normu izstrādāšana praktiski nozīmētu abortu aizliegumu. Jo sieviete vienkārši nevar paspēt nokļūt līdz tām astoņām nedēļām uz operāciju, savu satraukumu pauda ginekoloģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē