Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Bundžu Jānis: Vienotība Latvijas 90-gadei

Pagaidiet, vai Bundžas kungs nebūs ko sajaucis? Latvijas 90. jubileja sen kā pagājusi, nu jau šujam tautas tērpus simtniekam.

Sajaukts te nav nekas. Gribējās provokatīvi pievērst lielāku uzmanību dokumentam, kurš jau kādu brīdi garlaikojas partijas Vienotība mājaslapā. Tātad - partijas politiskie mērķi Latvijas simtgadei. To varētu saukt arī - Vienotības kopī-peist Latvijas simtgadei. Paši mērķi tiešām vairāk piestāvētu deviņdesmitgadei.

Piemēram, uzsaukuma devīze ir "Latvija būs tik stipra, cik stipri būs tās ļaudis". Kaut kur ļoti, ļoti dzirdēts, konstatēja Bundžu Jānis, un ierakstīja tekstu gūglē. Patiesi! Kaut ko ļoooti līdzīgu jau savos papīros saukusi Ingunas Sudrabas sirsniņpartija. Tas pats arī jau melnu rāmīti apvelkamās Zatlera Reformu partijas plānos, saucot pēc Saskaņas uzņemšanas valdībā. Akurāt tāds pats - jau pirms vairākiem gadiem pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) dokumentos. Tie nav vienīgie "Latvija būs tik stipra, cik..." varianti, katrs pats pēc patikas var pameklēt.

Kas vēl tāds oriģināls lasāms simtgades mērķos. Re! Aizsardzības budžets būšot divi procenti no tautsaimniecības apjoma. Kāds negaidīts un interesants piedāvājums! Minimālajai algai jāsasniedz 450 eiro. Uz vēlēšanām rakstītajās 4000 zīmēs apmēram tas pats vien ir, tik mazliet citādos skaitļos. Katru gadu likšot klāt 40... ah, uz nākamo gan tikai ceiners sanācis. Konsultants ieteiktu uz 2017. gadu necelt vispār un tad visu atlikušo vienā reizē. Lai ļaudis var kārtīgi nosvinēt!

Vēl viena šī dokumenta īpatnība - Vienotība jubilejas svecītes mirdzina galvenā kārtā pār tām nozarēm, kuru šobrīd nemaz nav tās pārraudzībā. Nu kaut vai novadu apvienošanas plāns, citiem vārdiem - kārtējā teritoriālā reforma, kas visus darīšot bezgala laimīgus un nolīdzinātus. Lai nu būtu, bet vispirms jādabū tas Gerhards nost, lai tiktu pie apvienošanas ruļļiem. Ieteikumus sūtīt uz biroju Meierovica bulvārī...

Tad jau minētais stāsts par aizsardzības lietu spodrināšanu vēsturisko divu procentu ietvarā. Tas notikšot "jēgpilni", netieši norādot, ka tagad aizsardzību pārraugošais Bergmaņa kungs ar savu zaļzemnieku kompāniju to dara "nejēgpilni". Vēl uzzinām, ka gaišzaļie savā paspārnē ņems demogrāfiju. Būšot vesela instrumentu kaste, ar kuru palīdzību demogrāfēs pēc Eiropas un pasaules labākajiem paraugiem, nevis kā tagad nacionāli - pirtiņā, tikumiski un ar prievītēm.

Nodokļi gan pašas Vienotības pārziņā, tas tiesa. Tie tikšot eleganti progresivizēti. Nu, cerēsim. Dzird, ka jau tagad partijas roka nervozi esot satvērusi atpakaļgaitas kloķi daudz mīcītā "solidaritātes" nodokļa kontekstā. Budžeta projekts Saeimā, sekosim līdzi…

Interesanti aplūkot ne tikai nozares, kuras simtgades uzsaukumā ir, bet apdomāt tās, kuru tur nav. Par kādreiz daudz spriesto un revidēto veselības kopšanu skaidrs. Tur tagad drošs vīrs pie krāna, var neuztraukties. Savādi, ka ne ar zilbi nav pieminēta izglītības druva, par kuru tak stāvēšot, kritīšot un atkal stāvēšot. Laikam jau neatšifrējamais skolotāju algu modelis būs "uzkāries" galīgi, un tagad jāmēģina klusi un diplomātiski tikt no tā vaļā.

PAREIZAIS VIEDOKLIS. Vienotībai tie simtgades mērķi iezīmēti, citiem ne tādu nav. Klau, bet, ja šādā stilā, varbūt labāk arī nevajag?

* ĻOTI neatkarīgs eksperts 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē