Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Četru māmiņu stāsti - valsts politikas ietekme izvēlē par bērnu

Kamēr politiķi joprojām strīdas par izmaiņām vecāku pabalstu sistēmā un bērnu kopšanas pabalstā, četras dažādas māmiņas LTV raidījumam Panorāma stāsta par to, vai un cik ļoti valsts politika ietekmē izvēli par labu vēl vienam bērnam. 

Četras mammas – Baiba, kura gaida pirmo bērniņu, viņas priekšniece  Kristīne, kura domā par trešo. Arī Inga, kura nav pieņēmusi gala lēmumu vai ģimenē būs trīs bērni, un Vineta, kuras trešajam mazulim pavisam drīz jānāk pasaulē.

Baiba atzīst, ka viņas lēmumā par pirmā bērna laišanu pasaulē, pabalstu sistēmai nebija nozīmes. "Tas man būs pirmais bērniņš. Ne es zinu, kā man tas bērns uzvedīsies, ne es zinu, kur es viņu atstāšu, vai es gribēšu vai varēšu strādāt," norāda Baiba Vilnīte, kura gaida pirmo bērnu.

Cita pieredze ir Kristīnei Tīlikai – Baibas priekšniecei, kura vada savu uzņēmumu un jau audzina divus bērnus. Piecus un septiņus gadus vecus. Kristīne ar vīru secinājuši, ka lēmumā par trešo atvasi viņi paļausies tikai uz pašu finanšu iespējām. Par vietām bērnudārzā viņi burtiski cīnījušies, un vecākais bērns pie vietas pašvaldības iestādē ticis vien četru gadu vecumā. "Es esmu sēdējusi, vairākas dienas sēdējusi un rēķinājusi, kā izdevīgāk," atzīst Kristīne. "Beigās tās summas, ko vecāki pārmaksā par privātajiem bērnudārziem, tas ir vairāk nekā es savulaik maksāju par augstskolas izglītību, un tas ir tikai bērnudārzs."

Tāpat Kristīne rēķina, vai varēs atļauties bērniem nodrošināt ārpusskolas nodarbības, tostarp svešvalodu apguvi, ko valsts pirmajās klasēs neapmaksā. "Man vienam bērnam ārpusklases nodarbības izmaksā 70 latus. Un viņš man nedara neko "mega", "ekstra" šausmīgi dārgu," norāda Kristīne.

Par piedzīvoto cīņu, lai tiktu pašvaldības bērnudārzā stāsta visas sastaptās mammas. Tāpat uzsver arī ārpusskolas nodarbību nozīmi. ""Māmiņalga", tā saucamā, nav vienīgais, kas mūs atbalsta, uz ko gribētos paļauties, ir jau visas tās pārējās prioritātes, kas vajadzīgas – labvēlīgie darba apstākļi, lai ir kur to bērnu palaist pēc tam bērnudārzā, kā arī skolas, pagarinātās klases pirmajās klasēs, tas viss ir kopumā," uzsver Vineta Hibšmane, kura gaida trešo bērnu.

Vineta uzskata – iespējams, par lielāku bērnu skaitu ģimenē vecākus varētu motivēt, ja uzņēmēji piekristu nodarbināt māmiņas uz nepilnu slodzi. "Es domāju, ka šeit būtu kaut kādā veidā jāmotivē uzņēmējdarbībā uzņēmēji, lai viņi būtu ieinteresēti ņemt šīs māmiņas, jo viņi arī ne vienmēr grib," norāda Vineta.

"Nepilnas slodzes darbs ir ļoti nozīmīgs tieši sievietēm, kas ir mājās ar bērniem. Es neesmu redzējusi, ka tam būtu kāda popularitāte, ka lielie uzņēmumi piedāvātu to. Iespējams, tas nav izdevīgi. Iespējams, valstij būtu šie uzņēmumi jāatbalsta, kas piedāvātu šādas darba vietas," LTV uzsver portāla mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa. Viņa ik dienu seko līdzi aktualitātēm, kas satrauc vecākus, un atzīst - ļoti būtiska ir finansiālā stabilitāte - vai būs darbs. Tāpat aktuāli ir jautājumi par bērnu pieskatīšanu, īpaši, pirmo klašu skolēnu vecākiem - kur atstāt bērnu pēc skolas, vai ir pagarinātās grupas līdz darba dienas beigām.

LTV aptaujātās mammas atzīst – valsts vai pašvaldību atbalstu pēc bērna pusotra gada vecuma sasniegšanas nejūt. Par bērnu laišanu pasaulē viņas atbildību uzņēmušās pašas. Tomēr būtu priecīgas, ja vecākiem, kuru bērni pārkāpuši pusotra gada slieksnim, būtu lielāks atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē