Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Dienas atbildes vēstule uz eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pausto

Ziemassvētki pagājuši, Jaunais gads sagaidīts, un spilgtā Latvijas lepnuma ceremonija jau gandrīz iegūlusi siltās un tīkamās atmiņās, ja ne vien pēkšņs, skaļš un indīgs bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pēcvārds, publicēts viņas Facebook profilā.

Tajā līdzās pateicībai par dalību Latvijas lepnuma ceremonijā viņa pauž neizpratni, kāpēc, aicināta kļūt par pasākuma patronesi, tomēr par to nekļuva, un, atsaucoties uz kanāla TV3 vēstuli,Dienas rīcībā saskata pat preses brīvības ierobežojumus. Ar šādiem apgalvojumiem V. Vīķe-Freiberga ir aizgājusi aplamu ceļu. Ir gan jāatzīst, ka ne viss bija kārtībā, taču Dienas vainas notikušajā nav. Bet tagad par visu pēc kārtas.

Proti, Latvijas lepnuma ceremoniju jau daudzus gadus pēc kārtas rīko Diena kopā ar TV3, kurus saista sadarbības līgums un visas rīcības tiek savstarpēji saskaņotas. Kā ik katru gadu, arī šoreiz bija paredzēts, ka pasākumu atklās augstākā valsts amatpersona, proti, Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš to darīja arī pērn.

Taču, kā par brīnumu, šoreiz viņš atteica, un Valsts prezidenta kanceleja, skaidrojot šo lēmumu, aicināja vienīgi «pasveicināt» TV3, kas, lūk, pret prezidentu esot izvērsusi negatīvu kampaņu. Runa acīmredzot ir par Valsts prezidenta sniegto interviju TV3 raidījumam Nekā personīga, kurā citāta dēļ, ka viņš netic, ka Latvijā ir tik liela nabadzība, A. Bērziņš nonāca sabiedrības sašutumu krustugunīs.

Diena par šo atteikumu ziņo TV3, un nākamajā dienā TV3 jau atbild, ka par dalību pasākumā esot panākta vienošanās ar eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, turklāt patroneses statusā.

Diena korektuma vārdā par to pastāsta Valsts prezidenta kancelejai, kas, ieturot divu dienu pauzi, tomēr nolemj mainīt savu lēmumu. Proti, Valsts prezidents A. Bērziņš ceremonijā piedalīšoties! Rezultātā pēc sarunas ar TV3 tiek panākta vienošanās - A. Bērziņš atklāj ceremoniju, saka ievadrunu, savukārt V. Vīķe-Freiberga pasniedz vienu noLatvijas lepnuma balvām. Par patronu vai patronesi nav izvēlēts neviens, kā tas arī vienmēr ir bijis un kā vajadzību V. Vīķe-Freiberga apšauba arī savā publiskajā vēstulē.

Atbilstoši šādai vienošanās TV3 uzraksta pasākuma scenāriju, tas tiek nosūtīts visām pusēm, tiesa, kā izrādās vēlāk, diemžēl ne V. Vīķei-Freibergai. Valsts prezidenta kanceleja, sazinoties ar viņas pārstāvi, uzzina, ka viņa joprojām ir pasākuma patronese, un maina lēmumu vēlreiz. Proti, A. Bērziņš sveikšot Latvijas lepnuma ieguvējus pie sevis Melngalvju namā, bet pašā ceremonijā tomēr nepiedalīšoties.

Ņemot vērā, ka esošā prezidenta atteikums ir tikai daļējs, scenārijs jau uzrakstīts, ceremonija tuvojas (tā tika ierakstīta pirms Ziemassvētkiem), Diena un TV3 paliek pie iepriekšējās vienošanās un jautājumu par patronesi atliek uz nākamo reizi kā iespējamu ilgtermiņa sadarbību.

Jau pēc ceremonijas ierakstīšanas izrādās, TV3 joprojām nav paziņojusi V. Vīķei-Freibergai, ka viņa nav patronese, un, tikai aizkulisēs uzzinot par viņas neizpratni, nosūta viņai vēstuli. Kā atstāsta tās saturu V. Vīķe-Freiberga savā publiskajā ierakstā, tajā tiek pausts, ka Diena kategoriski iebildusi, ka «es tiktu saukta par Latvijas lepnuma 2012 patronesi», bijusi apdraudēta pat filmēšana. Turklāt eksprezidente uz šī pamata jau sper soli tālāk, saredz tajā visā ļaunos spēkus un pauž: «Ja mediji nav redakcionāli brīvi, īsti brīva un demokrātiska nevar būt valsts, jo mediji veido to publisko telpu, ar kuras starpniecību mēs visi sazināmies.»

Šim Latvijas lepnuma pirms ceremonijas stāstam, kā redzat, nav ne mazākā sakara ar eksprezidentes piesaukto preses brīvību, taču diemžēl tas caurstrāvo un parāda varas greizsirdību, sīkus aizvainojumus, pat atriebību, neizdarību un māņus - cilvēciski it kā saprotamas un ikdienišķas īpašības, taču ne tās, par kurām būtu jārunā saistībā ar tik izcilu un godīgu pasākumu kā Latvijas lepnums, kurā to ieguvēji ar savu rīcību visai Latvijai apliecina tieši pretējo, ka bez visa sliktā var iztikt un ka patiesās vērtības ir pavisam citas.

Diena vēlas, lai turpmākās ceremonijās i savu viedumu tautai nestu Vaira Vīķe-Freiberga, i savu aizkustinājumu - Andris Bērziņš, lai, godājot Latvijas lepnuma saņēmējus, viņi sēdētu pie viena galda, kāptu uz vienas skatuves un notraustu no sevis jelkādas mieles. Neraugoties ne uz ko, Diena arī pateicas TV3 par īstenoto sadarbību, domājot, ka arī turpmāk tā būs tikpat auglīga, kopīgi Ziemassvētkos visai Latvijai uzburot šo brīnišķīgo cilvēcisko attiecību skaistuma īstenību, nevis pasaku.


Jau piecpadsmito gadu laikraksts Diena un TV3 rīko akciju Latvijas lepnums. Vairāk par tās norisi lasi akcijai veltītajā sadaļā

 

 

 

 

Top komentāri

X X X
X
Prezidents izgāzies kā veca sēta ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē