Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Dienas replika: Nauda cilvēkiem ir pārāk būtiska lieta

Saka, nelaime nenāk viena... Liela daļa sabiedrības Rietumos jau tā ir svēti pārliecināta, ka ekonomiskajā krīzē vainojami ne tikai politiķi, bet arī baņķieri un finanšu aprindas plašākā nozīmē. Nu šo pārliecību nostiprina skandāls Lielbritānijas banku sektorā.

Protams, emocionālo attieksmi nodrošina tas, ka finansisti strādā ar ikvienam saprotamu preci - naudu; nav dzirdēts, ka tādi sašutuma kliedzieni atskanētu, piemēram, par manipulācijām kuģu fraktēšanas tirgū... Nauda cilvēkiem ir pārāk būtiska lieta, lai mierīgi ļautu kādam ar to neglīti izdarīties. Kur skatās tirgus uzraugi?!

Tomēr patiesībā šādi banku skandāli ir neizbēgami vairāku iemeslu dēļ. Jebkurā biznesā vienmēr būs savas melnās avis. Jo sarežģītāka ir kādas konkrētās nozares struktūra, pielietotie instrumenti, jo grūtāk valstij un uzraugiem kontrolēt nozari. Sākas vecā labā skriešanās, kurš kuru apsteigs: valsts ar jaunu regulējumu vai nozares dalībnieki ar inovatīvu risinājumu regulējuma apiešanai. Skandāli pierāda arī to, ka nevar paļauties uz tirgus pašregulāciju - ka citi dalībnieki-profesionāļi pamanīs konkurentu nedarbus, pat ja tie paslīd garām presei un uzraugiem.

Līdz ar to secinājums ir zināmā mērā paradoksāls. Lai gan finanšu sektors tiek uzskatīts par vienu no globalizētākajiem, klientu attieksmē arvien nozīmīgāks būs lokālais faktors - cik daudz klients zina par konkrēto banku, vai tā ir nosacīti «vietējā», jo šāda iesakņotība lokālajā tirgū tiks uztverta daļēja garantija tam, ka baņķieri centīsies uzvesties kaut cik godprātīgi, ka «pilsētā» par nebūšanām bankā uzzinās kaut cik savlaicīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē