Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Dienas replika: Tehnoloģijas radījušas bīstamu plaisu starp pedagogiem un audzēkņiem

Apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, kura savu biznesa impēriju savulaik uzbūvēja, pateicoties mācību grāmatu monopolam, intervijā Dienā nāk klajā ar vairākām gana skaļām tēzēm. Pirmkārt, viņa norāda uz gadiem ilgi valdošo haosu izglītības sistēmā, kas traucē plānot veiksmīgu mācību grāmatu apriti.

Komentējot mācību grāmatu cenu, viņa bilst, ka Latvijā tā jau ir ļoti zema un, ja grib vēl lētāk, jāļauj grāmatās ievietot reklāmas - tad varēšot dāvināt par velti. Otrkārt, viņa kritiski izsakās arī par skolotājiem, paužot, ka tieši viņu konservatīvisms neļauj skolās pilnvērtīgi ienākt tehnoloģijām. «Pedagogi aizliedz skolēniem stundās lieto mobilos telefonus, neizprotot, ka mobilais telefons ir mainījies un kļuvis par elektronisko grāmatu,» uzsver izdevēja. Par šo problēmu Diena jau daudzkārt rakstījusi, un tā tiešām ir bīstama plaisa starp pedagogiem, kuri nereti jaunās tehnoloģijas nevar ciest ne acu galā, un skolēniem, kuriem tās savukārt ir kļuvušas par neatņemamu dzīves sastāvdaļu. Tehnoloģijas maina cilvēku maņas, un, ja izglītības sistēma to neņems vērā, tradicionālā skola jauniešiem kļūs arvien neuztveramāka. Visbeidzot V. Kilbloka met akmeni arī Latvijas rakstniecības dārziņā, norādot - kamēr pasaules spilgtākie rakstnieki lieliski prot lietot kodus, kā aizraut lasītājus, latviešu autori vēl tikai taustās, tāpēc arī nerodas bestselleri. Mākslas pārdot - vai tā būtu grāmata, gulta vai bērnu rotaļlieta - pietrūkst gan daudzām Latvijas nozarēm, gan arī radošām personībām, bet diemžēl tā ir, ka kapitālismā, kurā patlaban dominē zīmolu kultūra, bez tā nevar. Tiesa, nav jau arī tā, ka visu var izrēķināt un paredzēt, kas patiks cilvēkiem un ka māksliniekam ir tikai jākalpo publikai. Kā lai neatceras iPhone radītāja Stīva Džobsa pausto atziņu, ka viņš visu ir radījis, lai viņam pašam tas patiktu, un izrādījās, ka tas piesaista miljonus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē