Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Dombrovskis: Mums ir vāja valsts, kas uzņēmējos neklausās

Mums ilgu laiku bija vāja valsts, kas klausa savus uzņēmējus, un tam diemžēl rezultāts bija tāds, ka notika valsts izzagšana ar visiem tiem oligarhu stāstiem. Tagad ir izveidojusies situācija, ka mums ir vāja valsts, kas uzņēmējos neklausās, laikrakstam _Dien_a sacīja Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

"Saeimā ir ļoti daudz deputātu, kuri uzskata, ka viņi uzvedas labākajās tiesiskuma tradīcijās, līdz ar to viss notiks pats par sevi. Viens tāds piemērs. Es nesen caur Saeimu virzīju grozījumus Būvniecības likumam, uzklausot uzņēmējus, un tie pavisam noteikti bija nozarei draudzīgi. Tad mēs saņēmām pārmetumus - lūk, kā es varu lobēt nozares intereses kādiem būvniekiem. Pat Šlesers un Kalvītis to neesot atļāvies," atzina V.Dombrovskis.

"Tad, piedodiet, ja ministru alga ir 1200 latu pēc nodokļu nomaksas, jūs vienkārši nevarat dabūt kvalitatīvus, kompetentus cilvēkus uz ministru amatiem. Tie cilvēki, kurus esat dabūjuši, varbūt nejaušības dēļ, piemēram, caur Rīkojumu nr. 2, saprot, ka ilgtermiņā tā dzīvot nevar, jo viņiem ir ģimenes, kredīti. Protams, kopēja vēlme ir nodrošināt labāko arī viņiem. Mums ir tas, ka esam vāja valsts, kuru esam pārmantojuši no iepriekšējiem gadiem - kad bija vāja valsts, bet tā klausījās uzņēmējos, un kaut kādos neformālos veidos politiķi par to nodrošināja sev atlīdzību. Tagad mēs esam vissliktākajā situācijā, iespējams, pasaulē. Mums ir vāja valsts, kurā uzskata, ka uzņēmējos nav jāklausās. Es baidos, ka tas var beigties diezgan slikti," uzsvēra politiķis.

Jautāts, vai, viņaprāt, viens no partijas reitingu krituma iemesliem ir tas, ka ir bijis neveiksmīgs mēģinājums veidot koalīciju ar Saskaņas centru (SC), V.Dombrovskis sacīja, ka tam piekrīt. "Šis reitingu kritums ir noticis tiešām pēc šiem mēģinājumiem, otrs faktors ir Olšteina sešnieka nodevība, aiziešana no partijas. Es nevaru noliegt, ka šī cena par mēģinājumu iesaistīt SC ir bijusi ļoti augsta," atzina politiķis.

Uz jautājumu, kas ir galvenie partijas sasniegumi un kas ir tas, kas nestrādā, Reformu partijas pārstāvis nosauca trīs sasniegumus - jauni un profesionāli cilvēki politikā, darbaspēka nodokļa samazināšana par 5 procentpunktiem un trešais -  izdevies īstenot labas lietas, kas bija sen iecerētas, bet nebija atbalstītas, jo citām partijām pietrūka entuziasma. "Te var minēt nulles deklarāciju, atklātus balsojumus un tā tālāk," piebilda V.Dombrovskis.

Lūgts skaidrot, kas ir Latvijas pašreizējā lielākā problēma, politiķis atzina - "mums ir noteikts samulsums par to, kāds ceļš ir ejams". "Kādu laiku atpakaļ bija tā saucamais Vašingtonas konsenss, kad bija skaidra recepte, kas jādara, un tas tika darīts. Tam bija panākumi, bet bija arī vilšanās tajā ziņā, ka bija lozungi, ka Latvija kļūs par attīstītu valsti uz apmēram šo brīdi, un tas diemžēl nav noticis. Tai pašā laikā pasaules mērogā esam redzējuši valstis, piemēram, Singapūru, kurām izdevies izrauties lielākā mērā. Patlaban situācija pasaulē un Latvijā vairs nav šāda, nav šī Vašingtonas konsensa, ir zināms samulsums. Daži cilvēki domā, ka, nomainot papīrus, ieviešot eiro, tas būtu risinājums," sacīja V.Dombrovskis.

Interviju ar Vjačeslavu Dombrovski lasiet šodienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Aicina bruņoties ar zināšanām

Drošības tematikai veltītajā portālā Sargs.lv ir atrodama informatīva rokasgrāmata Kā rīkoties kara gadījumā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē