Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Dūklavs: EK jaunākā atbalsta saņemšana šoreiz piensaimniekiem nebūs vienkārša

Eiropas Komisijas (EK) jaunākais piešķīrums piena nozares atbalstam - 9,7 miljoni eiro - tiks dalīts, ievērojot nevis nacionālos, bet gan EK izstrādātus kritērijus, līdz ar to naudas saņemšana nebūšot vienkārša. Savukārt par tikpat lielu atbalstu no valsts puses vēl tiks debatēts, ņemot vērā situāciju ar budžetu, trešdien raidījumā Krustpunkti atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

"Šo atbalstu nebūs tik vienkārši saņemt kā iepriekšējos 8,5 miljonus, kur mums bija ļauts pašiem nolemt, kā dalīt naudu. Tagad kritērijus izstrādās Eiropas Savienības (ES) valstu ekspertu komisija, gaidāmas ļoti lielas diskusijas. Turklāt katra valsts no nacionālā budžeta drīkst maksāt tādu pašu summu, Latvijas gadījumā tātad 9,76 miljonus eiro, ja valdība tādus tēriņus var atļauties. Par šo jautājumu vēl nevaru spriest, neesmu runājis ar finanšu ministri vai premjeru. Kad tiksimies, pārrunāsim, vai tas būs iespējams," sacīja Dūklavs.

Savukārt uz aģentūras LETA jautājumu, cik saimniecību nākotnē varētu atteikties no piena ražošanas vispār, ministrs norādīja, ka šādu aplēšu vēl nav, bet arī šis process var izrādīties ļoti sarežģīts.

"Šāda atkāpšanās naudas saņemšana nav tik vienkārša. Tas nenozīmēs, ka saimnieks rīt vairs neražos pienu, īpašums tiks novērtēts un viņš saņems naudu. Tā nebūs. Tas viss saistīsies ar lielu problēmu šim cilvēkam, piemēram, ko darīt ar zemi, jo uz tās vairs nedrīkstēs saimniekot, kā arī būs virkne citu ļoti nopietnu ierobežojumu," sacīja ministrs.

Tāpat viņš norādīja, ka piensaimniecībām likvidēšanas vietā būtu jāapsver pārprofilēšanās uz gaļas lopkopību, taču arī šādā gadījumā kompensāciju nebūs.

Kā ziņots, EK 15.jūlijā pieņēma 500 miljonus eiro vērtu pasākumu paketi ES lauksaimniekiem, Latvijai atvēlot 9 760 362 eiro atbalstu.

Jau vēstīts, ka visā ES šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada jūnijam piena cena samazinājusies par 39%, nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei. Savukārt šā gada jūnijā piensaimniecībām no valsts budžeta izmaksāts vēl 6 197 000 eiro valsts atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē