Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Eksperts: Lielbritānijas vēlēšanu rezultāti ir stipri nelabvēlīgi

Lielbritānijas vēlēšanu rezultāti ir stipri nelabvēlīgi, un nav skaidrs, kādā virzienā attīstīsies gaidāmās Brexit sarunas, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ārpolitikas Institūta (LĀI) direktors Andris Sprūds.

Viņš norādīja, ka pēc Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām valda vēl lielāka neskaidrība, nekā pirms tām, un, ja Lielbritānijā turpināsies iekšējās jukas, tad nevar izslēgt, ka tuvākajā laikā varētu notikt kādas jaunas vēlēšanas. "Rezultāti ir stipri nelabvēlīgi, jo šobrīd ir mazākuma valdība un manevra iespējas ir stipri pamazas," uzsvēra Sprūds.

LĀI direktors pauda viedokli, ka šīs vēlēšanas ietekmēja Lielbritānijas premjerministres Terēzes Mejas neveiksmes paužot ekonomiski sociālo programmu, tāpat savu lomu spēlēja Mančestras un Londonas terorakti, līdz ar to sabiedrība izdarījusi savu izvēli balstoties uz dažādiem jautājumiem, ne tikai Brexit kontekstu.

"Vēlēšanas un referendums par Brexit it kā ir bijis par kaut ko ļoti konkrētu, tomēr cilvēki ir balsojuši par daudz dažādām citām lietām. Šīs vēlēšanas arī it kā bija par Brexit, bet tomēr ne līdz galam par Brexit. Piemēram, Londonā, kur referendumā daudzi nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), tagad tika mainīta frontes līnija, pārejot leiboristu pusē," skaidroja Sprūds.

Jau ziņots, ka vakar notikušajās pirmstermiņa vēlēšanās visvairāk balsu ieguvuši Mejas vadītie konservatīvie, taču viņi zaudējuši absolūto vairākumu.

Lai nodrošinātu absolūto balsu vairākumu, partijai jāiegūst vismaz 326 no 650 deputātu vietām, taču, kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 649 vēlēšanu apgabalos, toriji uzvarējuši tikai 318 apgabalos, zaudējot vismaz 11 no 330 vietām, kuras tie kontrolēja līdzšinējā parlamenta sasaukumā.

Kopumā visas valsts mērogā par torijiem balsojuši 42,4% britu, kas ir par 5,5 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās vēlēšanās, kas notika 2015.gadā.

Savukārt par leiboristiem balsojuši 40% vēlētāju jeb par 9,5 procentpunktiem vairāk nekā pirms diviem gadiem.

Meja jau tikusies ar karalieni Elizabeti II, saņemot atļauju veidot mazākuma valdību un solīja valstij "sniegt noteiktību". "Tas, kas valstij ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad, ir noteiktība," reportieriem Dauningstrītā pavēstīja Meja, solot strādāt ar "draugiem un sabiedrotajiem, it īpaši Demokrātisko unionistu partijā".

Top komentāri

Protams Protams
P
Idejas, ieskaitot nāciju federalizācijas noraidīšana, ir process. ES iedzīvotāji vēl tikai iepazistās ar Eiropas federalizaijas procesu, kāpec viņi 'raustās' un vēl raustīsies labu laiku. Par nožēlu Sprūds savā nosliecē ir globalists-katolis, kas ir iemesls kāpēc viņš steidzās noliegt Brexita nopietnību un, iespējams, nenovēršamo novirzi. Pagaidām Sprūda uzskati larviešiem nav nopietni ņemami.
:)
:
Nu tacu pietiek intervetr Sprudu. Kads vel vins eksperts? Ko vins vispar saprot no ta kas notiek arvalstis. Luk piemers: "Piemēram, Londonā, kur referendumā daudzi nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), tagad tika mainīta frontes līnija, pārejot leiboristu pusē," skaidroja Sprūds." Blem, blem kuku nevis eksperts.
cenzoreli kamerā
c
cenzorelis īpaši histēriski karo pret vārda brīvību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē