Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Finanšu ministrs: Aizvadītais gads Latvijas ekonomikā ir bijis izcils

Aizvadītajā gadā ekonomikas pieaugums Eiropas Savienībā (ES) kopumā bija negatīvs un daudzas ES dalībvalstis ir nonākušas recesijā, tādēļ tik straujš IKP pieaugums Latvijā noteikti uzskatāms par izcilu sasniegumu, pirmdien, komentējot datus par iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu 2012. gadā, sacīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Jau ziņots, ka IKP 2012. gadā ir palielinājies par 5,6%, pārspējot 2011. gadā sasniegtos 5,5%.

"Mūsu ekonomikas noturība pret ārējās vides pasliktināšanos skaidrojama gan ar krīzes laikā īstenotajām reformām un budžeta samazinājumu, kas ļāva atgūt investoru uzticību un stiprināt Latvijas konkurētspēju, gan arī ar iekšējā pieprasījuma pakāpenisku atlabšanu," uzsvēra ministrs. Viņaprāt, būtisks faktors straujajā pieaugumā ir arī tas, ka Latvijas tirdzniecības partnervalstis krīze eirozonā ir skārusi mazāk nekā Dienvideiropas valstis, kas veicināja Latvijas eksporta attīstību. "Tāpat iepriecina, ka Latvijas ekonomikas izaugsme ir kļuvusi sabalansēta un līdz ar to noturīgāka pret dažādiem satricinājumiem. Šāda pozitīva ekonomikas attīstība pērnā gada nogalē ir ļāvusi Finanšu ministrijai palielināt 2013. gada IKP pieauguma prognozes līdz 4,0%, iepriekšējo 3,7% vietā," sacīja A.Vilks.

Finanšu ministrijā arī informēja, ka pozitīvi vērtējama arī notikumu attīstība Eiropā, kur pēdējo mēnešu laikā mazinājušies īstermiņa riski, kas saistīti ar eirozonas parādu krīzi. Lai gan ekonomikas pieauguma tempi eirozonā saglabājas negatīvi, spriedze finanšu tirgos ir mazinājusies. Pēdējo mēnešu laikā ir vērojami uzlabojumi arī Eiropas valstu konfidences rādītājos, lai gan tie saglabājas zemā līmenī.

"Turpmākā notikumu attīstība gan būs atkarīga no valstu spējas īstenot nepieciešamās strukturālās reformas un mazināt budžeta deficītus, tādēļ nevar izslēgt jaunu satricinājumu iespējamību. Kopumā gan riski ir mazinājušies, tādēļ bez pārlieka optimisma var prognozēt, ka ar šā gada otro pusi eirozonā ir gaidāma pakāpeniska situācijas uzlabošanās, kas veicinās arī Latvijas ekonomikas straujāku attīstību," teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija arī secinājusi, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem ceturkšņiem IKP izaugsmē būtiskas izmaiņas nav vērojamas. Arī pērnā gada pēdējā ceturksnī izaugsmi galvenokārt ir nodrošinājušas apstrādes rūpniecības, tirdzniecības un būvniecības nozares, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni augušas par attiecīgi 6,2%, 8,8% un 9,3%.

Iepriekšējos ceturkšņos būtiskus pieauguma tempus uzrādījušajā transporta nozarē ir vērojams vien neliels pieaugums 1,1% apmērā, kas ir skaidrojams ar jau 2011. gadā sasniegtajiem augstajiem kravu apjomiem dzelzceļā un Latvijas ostās. No izlietojuma puses lielākais pieaugums bija vērojams eksportā - 8,4%, ko daļēji noteica labvēlīgā graudu raža, savukārt imports šajā periodā palielinājās tikai par 1,0%. Tādējādi arī pērnā gada ceturtajā ceturksnī lielākais devums izaugsmē bija neto eksportam. Privātā sektora patēriņš un investīcijas šajā periodā pieauga par 4,2%, savukārt sabiedriskais patēriņš samazinājās par 0,2%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē