Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FM: nākamgad izaugsme apstrādes rūpniecībā atgriezīsies 4-5% līmenī

Pēc cerīgās izaugsmes atjaunošanās jūlijā dati par Latvijas rūpniecību augustā nav tik patīkami. Lai gan ražošanas apjomi bijuši tikai par 0,6% mazāki nekā iepriekšējā mēnesī, salīdzinot ar 2012. gada augustu, tie kritušies par 3,5%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 2,5%. Rūpniecības apjomu gada pieauguma tempu ieslīdēšanu atpakaļ negatīvajā zonā augustā noteica negatīvu tendenču turpināšanās enerģijas un metālu ražošanā, kas kombinējās ar apjomu kritumu kuģu būvē, kuras pieaugums iepriekšējā mēnesī deva ieguldījumu rūpniecības izaugsmē.

Augusta datos vērojamas arī pozitīvas iezīmes – abu lielāko nozaru ražošanas apjomi ir augstāki nekā pirms gada. Atsākusies izaugsme kokapstrādē, augustā pieaugot par 3,7%, salīdzinot ar 2012. gada augustu, savukārt pārtikas ražošanas apjomu gada pieauguma temps sasniedzis 6,8%.

Strauja izaugsme turpinās citās mašīnbūves nozarēs – gatavo metālizstrādājumu, datoru, elektrisko un citu iekārtu ražošanā. Savukārt, citu transporta līdzekļu ražošanas nozarē, kur jūlijā tika nodoti ekspluatācijā vairāki Latvijā ražoti kuģi, augustā apjomi ir bijuši  par 40,7% zemāki nekā pirms gada. Tādējādi mašīnbūves nozares kopējais pozitīvais devums augustā bija vien aptuveni piektā daļa no jūlija kontribūcijas un nespēja vairs kompensēt izlaides samazinājumu elektroenerģijas un gāzes apgādes, kā arī metālu ražošanas nozarēs attiecīgi par 7,9% un 66,3%, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu. Papildu negatīvu ietekmi deva arī apjomu samazinājums par 39,8% iekārtu remonta un uzstādīšanas nozarē.

Vērtējot turpmākās rūpniecības attīstības perspektīvas, jāatzīmē, ka līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos ārējais pieprasījums saglabājas kā lielākais attīstības risks. Jaunākie dati par ražošanas apjomiem jūlijā Eiropas Savienības (ES) valstīs nav tik iepriecinoši kā iepriekšējā mēnesī, jo ražošanas apjomu gada pieaugumu temps atkal ir kļuvis negatīvs. Tomēr jaunākās Eiropas Komisijas uzņēmēju aptaujas augustā un septembrī ir uzrādījušas būtisku  uzņēmēju noskaņojuma uzlabošanos, sasniedzot augstāko konfidences rādītāju pēdējā pusotra gada laikā. Tas ļauj cerēt, ka ES ražošanas apjomi turpmākajos mēnešos tomēr atgriezīsies pie pozitīvas izaugsmes, tādējādi būtiski veicinot kopējās izaugsmes atjaunošanos ES un līdz ar to arī pieprasījuma pieaugumu pēc Latvijā ražotām precēm.

Saskaņā ar FM makroekonomiskās attīstības scenāriju apstrādes rūpniecības apjomi šogad kopumā saglabāsies tuvu pagājušā gada līmenim, bet 2014. gadā izaugsme apstrādes rūpniecībā atgriezīsies 4-5% līmenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē