Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gašpuitis: Darba samaksa - labas ziņas, bet ne visiem

2015. gada 4. ceturksnī bruto darba samaksa sasniedza 844 eiro, kas, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, ir par 7,4% augstāka. Tādejādi pērn gada vidējā darba samaksa bija 818 eiro, pieaugot par 6,8% jeb 52 eiro. Ņemot vērā nodokļu slogu, neto darba samaksa bija 603 eiro, kas ir par 7,6% augstāka nekā 2014.

gadā. Pērnā gada laikā to neapdraudēja arī inflācija, kas pērn bija vien 0,2%. Tādēļ reālās neto darba samaksas kāpums bija 7,4%. Augstāku algu pērn bija iespēja nopelnīt sabiedriskajā sektorā – 855 eiro, kamēr darba samaksa privātajā sektorā bija 799 eiro. Taču privātajā sektorā algas auga straujāk par 7,9% gadā, pret sabiedriskajā sektorā uzrādītajiem 5,2 %.Turpmāk atalgojumā vērosim līdzšinējās tendences, taču pieauguma temps varētu balansēt ap 5%, jo, salīdzinājumā ar 2015. gadu, šogad ietekme no minimālās algas palielināšanas būs mazāka. Piezemētās ekonomikas izaugsmes perspektīvas vien nedaudz mazinās spiedienu no darba tirgus puses. Tādejādi spiediens palielināt atalgojumu būs, jo īpaši no sabiedriskā sektora darbinieku puses. Darba tirgus, tāpat kā atalgojuma izmaiņas, visaktuālāk būs saistītas ar jomu speciālistiem un vadības darbiniekiem. Noteiktās nozarēs izmaiņas darba samaksā, vairāk gan statistiski, var nest cīņa ar ēnu ekonomiku. Taču jāņem vērā, ka atalgojuma kāpuma un pašreizējā darbaspēka nodokļu sloga, kā arī plašo iespēju dēļ, interese palikt ēnā būs milzīga. Līdzīgi kā līdz šim, atalgojuma pieaugums nebūs vienmērīgs, kas nozīmē, ka to neizjutīs visi strādājošie. Tāpat procentuāli skanīgais kāpums, jo īpaši zemāk atalgotajās nozarēs būs lielāks, taču nominālajā izteiksmē tas būs pietiekami ierobežots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē