Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gašpuitis: Fokusā jānotur tieši dzimstības palielināšana

Pērnā gada laikā iedzīvotāju migrācijas plūsmās ir vērojamas pozitīvas iezīmes, tomēr kopumā tajās joprojām dominē negatīvās. Statistika liecina, ka 2013. gadā iedzīvotāju skaits migrācijas ietekmē samazinājās par 14,3 tūkstošiem jeb 0,7%, kas ir par 2,4 tūkstošiem vairāk nekā 2012. gadā. Tas, ka pērn migrācijas saldo ir pasliktinājies, nosaka iebraucēju skaita kritums. Pērn uz pastāvīgu dzīvi Latvijā ieradās 8299 cilvēki, kas ir par 5 tūkstošiem mazāk nekā 2012. gadā. 

Tikmēr emigrācijas plūsma turpina lēni, bet dilt. Tā 2013. gadā Latviju pameta 22 561 cilvēks, kas ir par 2,6 tūkstošiem mazāk nekā iepriekšējā gadā. Augstāko punktu aizbraucēju vilnis sasniedza 2009. un 2010. gadā, kad aizbraucēju skaits bija tuvu 40 tūkstošiem ik gadu. 

Lielos vilcienos iedzīvotāju emigrācijas plūsmas nekādus pārsteigumus neuzrāda. Emigrācijas vilnis pamazām noplok, ko nosaka ekonomisko apstākļu uzlabošanās, gan tas, ka aizbraucēju skaita potenciāls tomēr ir ierobežots. Taču jārēķinās, ka šāda tendence tuvākajos gados saglabāsies, ko koriģēs ekonomikas spēja ģenerēt izaugsmi un iedzīvotāju vērtējums par nākotnes perspektīvām. Tomēr arī pie pozitīvās izaugsmes scenārija, aizbraucēju skaits būs pietiekami nozīmīgs, kā dēļ šis jautājums vēl ilgi būs viens no ekonomiskās politikas top aktualitātēm, jo lielākā daļa no visiem emigrantiem (pērn tie bija 83%) ir darbspējas vecumā, ar lielu jauniešu īpatsvaru. Tas jau ne tik tālā nākotnē sola ļoti nozīmīgus izaicinājumus ekonomikas ilgtspējai, sociālajai un arī politiskajai sistēmai, citiem vārdiem tiem Latvijā palikušajiem, kas šobrīd jūtas pietiekami ērti. Protams, emigrāciju mehāniski apstādināt nebūs iespējams. Tas ietver plašu pasākumu kopumu, tai skaitā tiekot skaidrībā ar attieksmi pret imigrāciju. Tā kā aizbraucēji iedzīvotāju samazināšanās tendenci tikai pastiprina, fokusā jānotur tieši dzimstības palielināšana. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē