Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Gašpuitis: Reeksports nodrošina labus eksporta rādītājus

Neskatoties uz salīdzinoši sarežģīto situāciju ārējos tirgos, Latvijas eksporta apjomi šogad turpināja uzrādīt pieaugošu tendenci. Pirmajā pusgadā preču eksporta apjomi palielinājušies par 234 miljoniem latu jeb 7,5%, bet importa apjomi vien par 4,1 miljonu latu jeb 0,1%. Izmaiņām izvedamo un ievedamo preču vērtībā lomu nospēlē arī cenu svārstības.

Tās izslēdzot, eksports pieauga par 3,8%, bet imports saruka par 1,6%.Aptuveni 41% no eksporta aizņem apstrādes rūpniecības saražotā produkcija, kas pusgada laikā ir pieaugusi pieticīgi jeb par 1,1%. Tomēr, ņemot vērā Liepājas Metalurga izstāšanos, ir gana cienīgs veikums. Tajā pašā laikā nākas secināt, ka lielākais eksporta izaugsmes dzinulis turpina balstīties citos sektoros. Piesardzību rada lielais kapitālpreču eksporta straujais pieauguma (+37%) un importa krituma fakts (-13%). Jāpieņem, ka kapitālpreču eksporta straujais kāpums nav darbojošos uzņēmumu pamatlīdzekļu izpārdošana, bet drīzāk darbības optimizācijas rezultāts. Jāpiezīmē, ka šīs preces veido vien aptuveni 11% no eksporta īpatsvara. Tomēr kapitālpreču importa kritums apliecina uzņēmēju piesardzību investīciju veikšanai, kas varētu atsaukties nākotnes attīstības iespējās. Tikmēr šajā laika periodā saruka starppatēriņa preču imports un eksports. Eksporta struktūrā tās veido aptuveni 52% no kopējā apjoma. Savukārt patēriņa preču imports saglabājās pērnā gada līmenī, bet eksports pakāpās par 4,6%. Tādejādi salīdzinājumā ar pērno gadu ir pieaudzis kapitālpreču eksporta īpatsvars, bet starppatēriņa īpatsvars nedaudz samazinājies. Patēriņa preču īpatsvars ir saglabājies aptuveni līdzīgs. Uzmanību pievērš fakts, ka par aptuveni 80% pieaudzis eksports, kas apzīmēti kā pārējās preces. Tādejādi nav izslēgts, ka pēc kāda laikā iegūstot papildus informāciju, skats uz pašreizējo ārējās tirdzniecības veikumu var piedzīvot korekcijas. Straujāks eksporta kāpums ir vērojams NVS valstu virzienā.Kopumā straujas izmaiņas jeb kvalitatīvs lēciens eksporta struktūrā nav gaidāms un nav arī iespējams, un Latvijas eksports turpinās balstīties starppatēriņa preču piegādēs. Jācer, ka situācijas stabilizēšanās ārējā vidē veicinās uzņēmēju vēlmi investēt attīstībā, jo īpaši to, kas vērsta uz augstas pievienotā vērtības produktu radīšanu. Nostiprinoties pozitīvajām tendencēm reģiona ekonomikā, ārējās tirdzniecības aktivitāte kļūs straujāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē