Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Gašpuitis: Rūpniecība veiksmīgi dziedē rētas

Septembrī, salīdzinot ar augustu, rūpniecības produkcijas apjomi pieauga par 0,2. Apstrādes rūpniecības pieaugums bija 0,4%, elektroenerģijas un gāzes apgāde 0,9% apmērā, bet kritās ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde (-0,4%). 

Gada laikā rūpniecības produkcijas izlaide pakāpusies par 0,7%. Primārais izaugsmes veicinātājs bija apstrādes rūpniecība - par 1,9%. Savukārt ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde piedzīvoja kritumu 0,5% un elektroenerģijas un gāzes apgāde 4,5% apmērā. 

Lielākais ražošanas apjoma pieaugums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē (+29%). Septembrī strauju lēcienu no mīnusiem plusos spēja panākt ķīmijas nozare (+24%), kas būtiski uzlabo visas apstrādes rūpniecības izredzes gada nogalē jau iziet nelielos plusos. Tāpat izaugsmi turpināja nozīmīgākās apstrādes rūpniecības nozares, respektīvi, kokapstrāde (+9%), pārtikas ražošana (+8%) un metālapstrāde (+6%). 

Šis gads iezīmēja vairākus negatīvus pagriezienus rūpniecībā, kā dēļ kopējie apjomi paslīdēja zem pērn sasniegtā līmeņa. Patlaban galvenie negatīvie faktori ir meklējami Liepājas Metalurga darbības apturēšanā un darba apjomu samazināšanos kuģu būvē un remontā.

Pašreizējās tendences ļauj saglabāt vērtējumu, ka apstrādes rūpniecība ir tuvu tam, lai gadu noslēgtu ar nelielu izaugsmi. Pozitīvā virzība eirozonas un tuvējo reģionu rūpniecības indikatoros ļauj izteikt šādas prognozes. Savukārt to, vai rūpniecība kopumā spēs pārspēt pērnā gada apjomus, vēl koriģēs laikapstākļi. Visumā strauji pavērsieni šogad nav gaidāmi, taču nākamgad izaugsme varētu kļūt nedaudz raitāka, kam par pamatu būs reģiona ekonomikas atgūšanās un, iespējams, arī Liepājas Metalurga darbības atsākšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē