Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Gerčikovs: Kāpēc neviens negrib būt veselības ministrs?

Patiesi, kapēc? Vieni runā, ka tā ir bedre, otri, ka neapmierinātie būs, lai ko darītu, trešie tāpēc, ka naudu pietiekoši neiedos. Pie mums medicīnai procentos no IKP iedala mazāk nekā citās valstīs. Varbūt, ka tā arī ir, tomēr tie nav iemesli, bet gan sekas.Galvenais iemesls - ministrijā nekad nav bijis īsti profesionāla ministra.

Kas tik tur nav pabijis. Arī tagad sola šo amatu, lai tikai kāds paņemtu. Šodien tā nav naudīga, ienesīga vieta. Bet bija laiki, kad veselas partijas "barojās" no šīs ministrijas, "nodzīvoja" to līdz pašai nabadzīgākajai un nelaimīgākajai.Palūkosimies uz naudas trūkuma problēmu valstī no citas puses. Neiedziļināsimies sīkumos, bet vai tiesa, ka nav kur ņemt naudu veselības aizsardzībai?Visiem zināms, ka, lai veiktu tomogrāfijas, rentgenogrāfijas vai tamlīdzīgus izmeklējumus par valsts iedalītajiem līdzekļiem, jāgaida rindā daudzi mēneši. Bet par samaksu šīs procedūras var veikt tūlīt pat. Rodas jautājums: kādam mērķim valsts dod naudu? Medicīnas iestāde ir, aparatūra arī, ārsti un medmāsas ir darbā un saņem algu. Nav saprotams, kāpēc viņi neveic procedūras.Problēma pastāv, bet nav zinoša ministra entuziasta ar gribasspēku. Tā tikai liekas. Pat ja atrastos, kas viņam ļautu slēgt šo peļņas avotu. Medicīna kļuvusi pilnībā "konvertējama", t.i. pamatā apmaksa notiek konvertos. Tagad medicīna ir konsultējoša, ne ārstējoša, iegājusi puspagrabos, dzīvokļos. Ārsts neārstē, tikai paskatās analīzes un dod padomu, izraksta recepti. Šī sistēma jālauž. Japārtrauc finansēt daudzskaitlīgās pagājušā gadsimta slimnīcas. Jāuzceļ pilsētiņa-hospitālis, viena visai republikai, jo mūsu zeme nav liela un arī iedzīvotāju paliek arvien mazāk. Pamatā jāmaina ārstu un medpersonāla apmaksas sistēma. Vispirms jāieliek pamati, tikai pēc tam jāpārplāno un jāremontē telpas. Mūsu valsts mērogam milzīga nauda tiek izlietota zāļu kompensācijai, bet kam - privātām aptiekām. Mūsu zāles ir vienas no dārgākajām salīdzinājumā ar citām valstīm. Kāpēc netiek radītas valsts aptiekas? Vai tas ir pretrunā ar kaut ko? Tad uzcenojums aptiekām desmitu miljonu eiro apmērā tiktu kompensējamo zāļu   daudzuma palielināšanai. Bez tam zālēm izveidotos normālas konkurences cena un samazinātos spiediens uz iedzīvotāju maciņiem.Tomēr tie ir un paliek tikai laba vēlējumi. Atkal tiks nozīmēta nekompetenta persona, tāpat kā arī citos ministru amatos, un viss paliks pa vecam. Vārdu sakot purvs. Bet gribētos taču dzīvot kā citā patiesi demokrātiskā valstī! Un varētu arī.        

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē