Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Gerčikovs: Nodokļu paaugstināšana - nepieciešamība vai sliktas pārvaldības rezultāts

Politiskā koalīcija, izvirzot savu Ministru kabinetu, tautai solīja uzlabot cilvēku dzīvi, samazināt bezdarbu, paaugstināt pensijas un algas, uzlabot veselības aprūpi un vēl daudz ko.Bet, vērtējot viņu darbu, objektīvi varam konstatēt, ka gandrīz nevienā jautājumā nav izdevies panākt pozitīvu rezultātu.

Izejot no krīzes, tika samazinātas pensijas un algas, palielināti nodokļi, paaugstināti tarifi gāzei un elektrībai. Tika nosaukti termiņi, kad visu atdos atpakaļ. Tika paņemti milzīgi kredīti, izlaistas valsts obligācijas, un tas viss, lai veiktu valsts pārvaldes radikālas reformas. Mērķis bija pareizs - samazināt ar ražošanu nesaistītas izmaksas, samazināt birokrātijas spiedienu, padarīt vadību efektīvāku un lētāku. Uz to uzstāja gan SVF, gan Eiropas Attīstības banka, un brīdināja valdību, ka nedrīkst ļaunprātīgi pasliktināt cilvēku sociālo stāvokli.Bet ko mēs ieraudzījām rezultātā? Nekādas reformas netika un netiek veiktas, šie cilvēki to nedarīs arī turpmāk. Milzīgas subsīdijas tika iztērētas bez taustāma rezultāta, var teikt, ka izbēra smiltīs, bet bija jāizmanto strukturālo reformu veikšanai.Spriediet paši, ja visā valsts aparātā, ieskaitot pašvaldības, 2006.gadā strādāja 160 tūkstoši cilvēku no 2,3 ​​miljoniem iedzīvotāju, bet tagad strādā 183 tūkstoši pie 1,8 miljoniem faktisko iedzīvotāju. Kā saka, komentāri lieki.Finanšu ministrs apgalvo, ka ministriju aparāts samazināts, pat piesauc dažus skaitļus, bet tā ir viltība. Pamatā tika samazinātas vakances, bet klāt nāca neskaitāmas aģentūras un SIA, kas saņem finansējumu no budžeta. Tās arī apkalpo ministriju aparātu.Īpaši vēlos pateikt par panākumiem - IKP pieauguma tempu. Šim IKP būtu jāatspoguļo produkti ar pievienoto vērtību. Tagad tiek atspoguļota mazumtirdzniecība, jo galvenokārt tādēļ arī sasniegts IKP pieaugums. Tomēr, mazumtirdzniecībai vai vairumtirdzniecībai, vienalga, ar IKP nav nekāda sakara. Un tas beigu beigās izlīda, kad procentuālā attiecība pret IKP sāka nemitīgi samazināties, un pats budžets atspoguļot tukšu gaisu. Tātad finanšu ministra apgalvojumi, ka mums  ekonomikas izaugsme apsteidz budžeta izaugsmi, neiztur nekādu kritiku, un tāpēc, pēc viņa domām, ir nepieciešamība palielināt nodokļus. Pavisam ne tāpēc.Kāds var būt rezultāts, ja budžets tiek plānots, paredzot iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli tikai 60% apmērā no iespējamā. Es jau nerunāju ne par "pelēko", ne "melno" ekonomiku. Lai iekasētu, jāpiestrādā, un vēl kā - nepieciešamas reformas. Bet kāpēc? Visvienkāršāk - palielināt viegli administrējamus nodokļus. To arī gatavojas darīt mūsu šīsdienas valdība. Būtībā valdības uzdevums ir nodrošināt visiem vienādas iespējas un vienādu atbildību, bet... Ir skaidrs, ka pat bez papildus nodokļu pieauguma tas nav pietiekami, jāķeras pie tarifu paaugstināšanas, izdomājot un izgudrojot dažādus ieganstus.Secinājums viens - četros gados Saeimas deputāti neko neizdarīja, lai uzlabotu cilvēku dzīvi, vai, pareizāk sakot, tieši pretēji. Šodienas politiskā sistēma Latvijā nav darbspējīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē