Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Gerhards: Daudziem par zemes dzīļu izmantošanu lielas cerības

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) intervijā Mārim Zanderam.**Fragments no intervijas:**

Premjera Māra Kučinska valdības deklarācija vēsta, ka jābūt zemes resursu, zemes dzīļu auditam.

Ar šo jautājumu mēs ļoti nopietni strādājam jau vairāku gadu garumā. Šajā virzienā gatavs sākt darbu arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC), ir bijusi virkne starptautisku diskusiju, piemēram, ar Kanādas un Somijas speciālistiem. Ministru kabineta komitejā pirmajā, ja tā var teikt, piegājienā ir skatīta zemes dzīļu izmantošanas koncepcija, kas izstrādāta četros variantos. Lai saprastu, kādēļ jautājums ir sarežģīts, atgādināšu, ka Latvijā regulējums vēsturiski veidojies tā, ka zemes dzīles var piederēt arī zemes īpašniekam. Un ir ļoti grūti salāgot zemes īpašnieka un sabiedrības kopumā tiesības. Tādēļ ir piedāvāti četri varianti.

Kad intervēju Kučinski neilgi pirms viņa apstiprināšanas premjera amatā, no viņa kā Saeimas ilgtspējīgas attīstības komisijas vadītāja es sapratu, ka runa ir arī par to, ka valstij patiesībā nav lielas nojausmas, kas notiek ar zemes resursiem, kas mums, vienkāršoti izsakoties, ir.

Nu, redzat - ja runa ir par jūras dzīlēm, kur privātīpašuma tiesību nav, ir iespēja veikt pētījumus. Savukārt, ja runa ir par privātiem zemes "gabaliem"... Vai atceraties ilgās diskusijas, kad dažas kompānijas Kurzemē gribēja veikt izpētes urbumus, lai novērtētu iespējamos naftas apjomus? Bija ilgi kompromisa meklējumi par to, kā šādi urbumi saskaņojami ar kaimiņu zemes gabalu īpašniekiem, ar kuriem utt.

Respektīvi, primāri ir vispār sakārtot īpašuma tiesību jautājumus?

Var tā teikt. Lai būtu skaidri spēles noteikumi, to skaitā par situācijām, kad tiek skartas kāda privātīpašnieka intereses, - kurš viņam kompensē, ko utt. Piemēram, es jums neļauju netālu no mana īpašuma ierīkot karjeru, lai gan tam ir ekonomiska jēga, jo karjers sabojātu man skatu uz saulrietu. Ir jāpiemin vēl virziens, kurā jāstrādā, ja runājam par dzīļu tēmu. Šobrīd ar dažiem jautājumiem nodarbojas jau minētais LVĢMC, ar dažiem - Valsts vides dienests, un mēs noteikti paskatīsimies, vai tur kādas funkcijas nedublējas. Un lai nav tā, ka cilvēkiem, kuri grib nodarboties ar, piemēram, karjeru izstrādi, jāstaigā pa vairākām iestādēm.

Tātad šī tēma ir ierakstīta valdības deklarācijā, bet kad, jūsuprāt, šī dzīļu izmantošanas koncepcija tiks pieņemta?

Tas atkarīgs no tā, kad premjers liks dienaskārtībā. Kā jau minēju, Ministru kabineta komitejā vienreiz tā ir skatīta, par to ir ļoti daudzi dažādu nozaru asociāciju komentāri, kas arī saprotams - gan tēma sarežģīta, gan dažiem, kā saka, ekspektāciju līmenis ļoti augsts.

Cer atrast dimantus?

Vismaz (smejas).

Visu interviju lasiet pirmdienas, 7.marta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē