Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ījabs: Visiem ir pārsteigums, ka Dombrovskis tik ilgi noturējies premjera krēslā

"Es domāju, ka tas ir diezgan liels pārsteigums gan Valda Dombrovska draugiem, gan nedraugiem, ka viņš tik ilgi ir noturējies. Jo tajā mirklī, kad viņu ielika 2009. gada sākumā, neviens nedomāja, ka tas ir uz ilgu laiku. Bet izrādījās - viss iespējams," laikrakstam Diena norādīja politologs Ivars Ījabs.

Viņš uzsvēra, ka ir grūti atcerēties, kad premjeram ir bijuši tik labi reitingi kā V.Dombrovskim. "Tas ir saistīts ar to, ka viņš netiek uzskatīts par ideoloģisku premjeru, bet vairāk par kaut ko līdzīgu vecākajam ierēdnim, kurš vienkārši menedžē kaut kādu krīzes pārvarēšanas procesu labākā vai sliktākā veidā, bet tiek ar to galā. Reizēm runā, ka viņš nepatstāvīgs, grozāms un vadāms. Tas, atļaušos iebilst, neatbilst patiesībai. Cilvēki, kas ar viņu strādā, saka, ka viņam atsevišķos jautājumos ir savas diezgan stingras pārliecības. Viņš vienkārši nemetas uz ideoloģiskām ambrazūrām," atzina politologs.

Uz jautājumu, kas varētu aizstāt līdzšinējo premjeru, I.Ījabs sacīja, ka Roberts Zīle. "Bet es neesmu drošs, kas būs tā koalīcija, kura balsos par šo jauno valdību? Protams, ka varētu atrast veselu rindu cilvēku, kas būtu ar mieru nosēdēt premjera amatā atlikušo 11. Saeimas pilnvaru laiku, bet kas būs tā koalīcija, kura par viņiem balsos, ja Vienotība nebalso? Kas tad nāks Vienotības vietā? Saskaņas centrs? Kaut kā īsti nelīmējas. Kaut gan es neizslēdzu," sacīja politologs.

"Esmu parunājies ar politikas praktiķiem, un tāds scenārijs, ka tagad, kad ir skaidrs, ka eiro tiek ieviests, kādam sagribētos Dombrovski nogāzt un iesēsties viņa vietā, netiek izslēgts. Pēc jūsu versijas sanāk, ka Vienotība paliek koalīcijā un balso par Zīli vai kādu no nacionāļiem par premjeru. Bet kāpēc Vienotībai kaut ko tādu vajadzētu darīt? Es domāju, ka tā ir tāda nacionāļu zīmēšanās. Pēc Rīgas domes vēlēšanām daudzi grib gan pamatoti, gan nepamatoti pamīņāties uz Vienotības. Bet es nedomāju, ka kādam pietiks dūšas mainīt koalīciju. Jo, nogāžot Dombrovski no koalīcijas, no valdības automātiski aiziet Vienotība," domā I.Ījabs.

Visu interviju lasiet trešdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē