Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Jurkāns: SC nekad nav gribējuši nonākt pie varas

Partija Saskaņas centrs (SC) nekad nav gribējusi nonākt pie varas, apgalvo bijušais politiķis, tagad Eiropas Parlamenta deputāta Alfrēda Rubika ārlietu padomnieks Jānis Jurkāns.

SC, ejot uz 11.Saeimas vēlēšanām, bija divi premjera amata kandidāti, un abi, pēc Jurkāna domām, nereāli. Visiem bija skaidrs, ka Nils Ušakovs ne grib, ne var, bet Jānis Urbanovičs negrib un nevar. Kāpēc Urbanovičs nevar? Viņš nezina nevienu svešvalodu, izņemot krievu valodu, un viņš negrib, jo komfortabli jūtas, sēžot Saeimā opozīcijā. Urbanovičs nav vadījis nevienu iestādi, izņemot jaunībā darbošanos Latvijas komjaunatnes centrālajā komitejā. Bet tā nav ne ministrija, ne uzņēmums, kur var iegūt valdības vadītājam nepieciešamo pieredzi, norāda Jurkāns.

Visi tie pirmsvēlēšanu lozungi par SC nākšanu pie varas bijuši domāti lētticīgiem vēlētājiem. SC vara nav vajadzīga, viņš nezina, ko ar to darīt. SC nav arī tādu speciālistu, kas spētu realizēt valsts varu, ir pārliecināts Jurkāns. Viņš atgādina, ka SC nespēja tikt galā pat ar padomju okupācijas fakta atzīšanu, ko prasīja potenciālie koalīcijas partneri. Ir taču starptautiski dokumenti, dažādi civilizēti paņēmieni, kā politiskai apvienībai noformulēt savu viedokli, bet SC to neizdarīja.

Tomēr SC nākotne, pēc Jurkāna domām, nav apdraudēta. Kamēr būs tik liela masa krievu vēlētāju, SC vienmēr pastāvēs, jo krieviem nav, par ko balsot, apgalvo Jurkāns. Pēc viņa domām, no tādiem kungiem kā Jevgēnijs Osipovs un Vladimirs Lindermans arī turpmāk būs mēģinājumi eskalēt situāciju Latvijā, kas liks rosīties arī SC. Iespējams, jau šoruden SC mēģinās izmantot parakstu vākšanas kampaņu par oficiālas valodas statusa piešķiršanu krievu valodai Eiropas Savienībā, referendumu par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas nepilsoņiem. Būs arī mēģinājumi nostiprināt krievu valodas lietošanu pašvaldībās, kur SC ir pie varas.

Jurkāns ir pārliecināts, ka SC nākamajās pašvaldību vēlēšanās centīsies uzvarēt lielākajās Latgales pilsētās un Rīgā. Vai viņiem tas izdosies, grūti teikt. Rīgā, piemēram, tas būs atkarīgs no tā, cik lielā mērā labējās politiskās partijas spēs konsolidēties un piedāvāt vēlētājiem kaut ko nopietnu.

Jurkāns arī uzskata, ka SC nav nekādas nepieciešamības mainīt līderus. Ušakovs ir jauns, smuks un vēlētājiem labi patīk. Urbanovičs izskatās mazliet noguris, bet, iespējams, tas pāries. Nav arī manāms, ka SC iekšienē kāds ar elkoņiem grūstītos par līdera krēslu.

Ik pa laikam pavīd runas, ka SC vada "Krievijas roka", ka caur SC Krievija realizē savas politiskās intereses Latvijā, bet pēc Jurkāna domām, tas ir ļoti liels mīts. Iespējams, Krievijai simpatizē kādas SC nostādnes - cīņa par cilvēktiesībām, par pilsonību visiem, par vēlēšanu tiesībām nepilsoņiem. Pirms dažiem gadiem Krievija ar šīm problēmām staigāja pa Eiropas Savienības institūcijām. Tagad šīs aktivitātes ir norimušas. Tagad ir pavisam cita situācija pasaulē. Krievija tagad pati ir nodarbināta ar savām lielajām problēmām, piemēram, Kaukāzā.

"Ja kādam bagātam krievam gribas izmantot Latviju kā tramplīnu uz ES, izmantot mūsu bankas, tad tā ir cita lieta, bet tā nav Krievijas valsts politika. Ja Krievijai kādreiz vajadzēs "izcirst logu uz Eiropu", tā to, protams, izdarīs," uzsver Jurkāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē