Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kalniete: Tiesības liegt ĢMO izmantošanu dalībvalstis pasargās no lielo kompāniju iniciētas tiesāšanās

Eiropas Parlamenta (EP) pieņemtais lēmums attiecībā uz ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) regulējumu novērsīs iespēju lielajām kompānijām apstrīdēt tiesā dalībvalstu lēmumus savā teritorijā aizliegt audzēt ĢMO, šodien žurnālistiem sacīja EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība). 

EP otrdien apstiprināja jaunas tiesību normas, kas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdībām nākotnē ļaus vieglāk aizliegt ĢMO. 

Lielās kompānijas varēs mēģināt tiesāties par šādu dalībvalsts lēmumu, bet šāds solis nekur nenovedīs, norādīja Kalniete. ES dalībvalstis un institūcijas vairāku gadu garumā centās atrisināt šo jautājumu un ilgstošu sarunu rezultātā ES ir nonākusi pie iespējami labākā risinājuma ĢMO jautājumā, skaidroja politiķe. 

Viņa norādīja, ka patērētājiem bija ļoti liela loma lēmuma pieņemšanā, jo ES balstās demokrātiskos principos un nevar nerēķināties ar iedzīvotāju viedokli. Politiķe piebilda, ka ĢMO audzēšanas atbalstīšanas interesēs strādā lobijs ar plašām ekonomiskām interesēm. Tagad būs jāseko, kādi lēmumi tiks pieņemti dalībvalstīs, jo būs arī tādas, kuras atļaus audzēt ĢMO. 

Kā ziņots, ĢMO tradicionāli saskārušies ar spēcīgu sabiedrības pretestību Eiropā, bet ES valstīm ar esošajiem noteikumiem bijis grūti panākt to aizliegumu, jo tas prasītu zinātniskus pierādījumus par ĢMO radītajiem riskiem veselībai vai videi. 

Jaunie noteikumi ļaus dalībvalstīm aizliegt ES apstiprinātus ģenētiski modificētus graudaugus dažādu iemeslu dēļ, tostarp politisku apsvērumu dēļ. 

Dalībvalstīm būs tiesības aizliegt konkrētu grupu ĢMO kultūraugus arī pilsētplānošanas, lauksaimniecības politikas, sociālo un ekonomisko apsvērumu dēļ, kā arī tāpēc, lai novērstu nejaušu ĢMO piesārņojumu citos produktos. Tāpat šis tiesību akts nodrošina procedūru, ar kuru dalībvalstīm pirms tirdzniecības aizlieguma ieviešanas ir jāsaskaņo šis lēmums ar ĢMO sēklu izplatītāju. Tomēr, pat izplatītājam nepiekrītot, dalībvalsts varēs vienpusēji piemērot aizliegumu. 

Jaunās tiesību normas spēkā stāsies jau janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē