Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Cerēt, ka ar Krievijas ekonomisko izaugsmi bremzējošu sankciju palīdzību izdosies panākt šīs valsts politiskā kursa maiņu, ir samēra naivi

Kauja, bet ne karš

Nedēļas vidū ASV prezidents Donalds Tramps prognozējami parakstīja Kongresa pieņemto likumprojektu par jaunām sankcijām pret Krieviju, Irānu un Ziemeļkoreju, neraugoties uz faktu, ka likums neļaus viņam atcelt pret šīm valstīm noteiktās sankcijas bez Kongresa piekrišanas.

Kas attiecas tieši uz Krieviju, kuru likumprojekta autori pievienoja tā dēvētās ļaunuma ass valstīm, tad jauno sankciju ekonomiskais efekts ir neskaidrs. Krievijas reālā ekonomika, atšķirībā no finanšu sektora, ir daudzkārt spēcīgāka, nekā pieņemts uzskatīt Rietumos, tāpēc būtisku kaitējumu tai nodarīt sankcijas nespēs pat tad, ja tiks izmantotas visas likumā ietvertās iespējas. Ir vērts piebilst, ka pašā Krievijā netrūkst aizstāvju viedoklim, ka sankcijas nāk tikai par labu valsts ekonomikai, jo liek tai mobilizēties, kā arī attīstīt tās tautsaimniecības nozares, kas līdz šim paļāvušās galvenokārt uz importu.

Jebkurā gadījumā cerēt, ka ar Krievijas ekonomisko izaugsmi bremzējošu sankciju palīdzību izdosies panākt šīs valsts politiskā kursa maiņu, ir samēra naivi, un ir maz šaubu, ka to apzinās arī amerikāņu kongresmeņi. Tas savukārt ļauj uzskatīt likumu par instrumentu iekšpolitiskajā cīņā pašās ASV starp Kongresu un prezidentu, turklāt pēdējais ir cietis stratēģisku sakāvi.

Šeit ir vērts atcerēties, ka ASV Konstitūcijā jautājums par to, kādos gadījumos prezidents ir tiesīgs rīkoties patstāvīgi un kādos ar Kongresa piekrišanu, ir traktēts visai izplūdušā formā. Šī iemesla dēļ milzīga nozīme ir politiskajai tradīcijai, kura savukārt ārpolitiku līdz šim ir atstājusi prezidentu ziņā. ASV vēsturē netrūkst pat karu, kas ir sākti bez formālas saskaņošanas ar kongresmeņiem, un, ja raugās no šāda viedokļa, tad prezidenta Trampa iespējas starptautiskajā arēnā šobrīd ir kļuvušas daudz pieticīgākas nekā nomācošam vairākumam viņa priekšteču Baltajā namā.

Tajā pašā laikā šāda situācija nenāk par labu pašām ASV, jo daudzos gadījumos kā ASV oponentiem, tā sabiedrotajiem vienkārši nav skaidrs, ar ko un par ko runāt un cik lielā mērā iespējams ticēt ASV pārstāvju teiktajam. Minētā nenoteiktība pavisam noteikti nepalielina ASV jau tāpat sagrīļojušos starptautisko autoritāti.

Tomēr pats paradoksālākais, ka prezidenta Trampa iespēju starptautiskajā arēnā ierobežošana nāk par labu prezidentam Trampam, jo noveļ no viņa atbildību, piemēram, par problēmām, kādas ASV likums par sankcijām var radīt Eiropas enerģētikas nozarei.

Tas nozīmē, ka ASV iekšpolitikā ir noslēgusies viena kauja, bet nepavisam ne karš, kas vispār jau nav iepriecinoša vēsts nedz ASV, nedz Eiropai.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kauja, bet ne karš ------ Kāda kauja, kāds karš? Andi, ko pīpējam? Virsrakstiņam būtu tomēr jāatbilst rakstiņa tēmai. P.S. Atgremot kremļa viedokli - nav liela māksla, pateikt ko pašam, tur drusku vajag smadzenes.
par Nord Stream ne vārda
p
"...cerēt, ka ar Krievijas ekonomisko izaugsmi bremzējošu sankciju palīdzību izdosies panākt šīs valsts politiskā kursa maiņu, ir samēra naivi..." Tā saucamais eksperts laikam ir piemirsis ekonomisko sankciju būtību. Vai arī viņš grib teikt, ka ietekmēt fašistu režīmu var tikai, uzbrūkot militāri?
omg
o
Jebkuras valsts reālā ekonomika piedzīvos katastrofu, tad kad to atslēdz no SWIFT(Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) sistēmas un ja Krievijai liek sankcijas, tad kādu dienu var pienākt arī šis solis... Autors ir sajaucis ekonomikas potenciālu, kas Krievijai ir milzīgs ar reālo Krievijas ekonomikas situāciju, kas jau ir nogāzusies feodālās sistēmas līmenī, kurā jau ir feodāļi un dzimtcilvēki. Nezinu ko Sedlenieks ir sapīpējies, bet dies pasarg no tādas ekonomikas, kur varas pārstāvji(feodāļi) nemaksā naudu citiem par reālu pasūtījumu un neviena tiesa to nespēj piespiest darīt. Tā nav nekāda ekonomika, ja Rotenbergam ir iespēja iekasēt nodokļus, bet pārējiem par reāli izdarīto darbu, kas kurina ekonomiku ir figa.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē