Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Kažoka: Latvijā ir vērts atgriezties pie diskusijas par tautas vēlētu prezidentu

Latvijā ir vērts atgriezties pie diskusijas par tautas vēlētu prezidentu, vienlaikus politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) priekšlikumam visticamāk nav nekādas izredzes gūt Saeimas vairākuma atbalstu, portālam Diena.lv sacīja politoloģe Iveta Kažoka.Kā vēstīts, Saeima ceturtdien vērtēs SC iesniegtos grozījumus Satversmē, kas paredz noteikt, ka Valsts prezidentu uz četriem gadiem ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās vēlēšanās un tiesības vēlēt prezidentu ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, vēsta LETA.

SC priekšlikums paredz, ka izmaiņas stāsies spēkā ar nākamā prezidenta vēlēšanu rīkošanu.Kažoka norāda, ka par šādu rosinājumu ir vērts diskutēt, uzsverot, ka Saeima šobrīd nav spējusi vienoties, ka turpmāk Valsts prezidents tiks vēlēts atklātā balsojumā, tādēļ lielāka jēga būtu šādu lēmumu nodot tautas rokās.Priekšlikums par tautas vēlētu prezidentu, kā arī par vēlēšanu sistēmas mainīšanu publiskajā telpā regulāri parādījies jau kopš deviņdesmito gadu vidus, norāda Kažoka. "Motīvs absolūti nav jauns, tas ir skanējis ļoti sen.""Doma par tautas vēlētu prezidentu pēc būtības ir apspriežama, vienlaikus es diezgan skeptiski raugos uz to, vai tautas vēlēts prezidents varētu ko būtiski mainīt Latvijas politiskajā sistēmā. Šai idejai ir savas priekšrocības, jo, protams, ka tas ir labi vairāk iesaistīt cilvēkus valstisku lēmumu pieņemšanā, no otras puses tur ir arī savi riska momenti par to, ka tas ievēlētais prezidents varētu nākt amatā izvērstas kampaņas rezultātā," pauž Kažoka.Tas varētu sabiedrību polarizēt – īpaši tad, ja sabiedrības vairākums attiecīgo kandidātu nav atbalstījis, bet vienkārši uzvarējis ir kandidāts, kas salīdzinoši ar citiem saņēmis lielāku balsu skaitu. Tiesa gan, atceroties, kā tikuši ievēlēti pēdējie Valsts prezidenti, Kažokasprāt, stipri ļaunāk visticamāk vairs nevarētu būt. Politoloģe uzskata, ka SC priekšlikumam nav izredzes gūt Saeimas vairākuma atbalstu, jo par šādiem ierosinājumiem iepriekšējie Saeimas sasaukumi ir balsojuši un līdz šim tie nekur tālāk nav virzījušies. "Turklāt nerodas iespaids, ka SC patiešām vēlas mainīt Satversmi – drīzāk tā ir tāda mirkļa iniciatīva kā opozīcijas pašiniciatīvas izpausme," teic politoloģe. 

SC likumprojekta anotācijā teikts, ka Latvijā pastāvošā politisko partiju sadrumstalotība un līdz ar to nespēja vienoties par valsts attīstības pamatjautājumiem ir viens no iemesliem ārkārtīgi zemajam iedzīvotāju uzticības līmenim valsts varai, tostarp Saeimai. Savukārt "nosacījums, ka Valsts prezidentu ievēlē tauta, veicinātu skaidrāka politiskā piedāvājuma formulējumu un Valsts prezidents varētu kļūt par patiesu nācijas vienotības simbolu", norāda likumprojekta iesniedzēji.

Valsts prezidenta kandidātam vajadzētu uzstāties tautas priekšā, kas "ļautu izvirzīties intelektuāli stiprām personībām un pasargātu Valsts prezidenta vēlēšanas no neizteiksmīgām kompromisa figūrām", uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē