Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Ķīlis: Esošā augstākās izglītības sistēma sabiedrībā atražo nevienlīdzību

Esošā augstākās izglītības sistēma, kurā ir trešdaļa budžeta vietu un pārējie ir spiesti ņemt banku kredītus, sabiedrībā atražo nevienlīdzību un liedz jauniešiem studēt to, ko tie patiešām gribētu, portālam Diena.lv atzina izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Pirmkārt, budžeta vietās visbiežāk iekļūst jaunieši no pārtikušām ģimenēm, savukārt reģionu un mazāk pārtikušu ģimeņu jauniešiem iestāties augstskolās budžeta vietās ir grūtāk. Viņi arī biežāk baidās ņemt kredītu studijām bankā. Līdz ar to budžeta vietas biežāk nepienākas tiem, kam tās būtu vairāk vajadzīgas.

Otrkārt, studēt gribētāji bieži vien izvēlas studiju programmas tikai tādēļ, ka tajās ir pieejamas budžeta vietas, un nestudē to, ko patiesībā vēlas. Tas noved pie neieinteresētības mācību procesā un pamestām studijām.

Protams, ideāla būtu situācija, ja valsts varētu atļauties visiem piedāvāt bezmaksas studijas. Taču, ņemot vērā pašreizējo budžetu, tas nav iespējams.

Tāpēc mans piedāvājums ir valsts galvots finansējums studijām ikvienam studēt gribētājam, ko pēc tam tie atmaksā valstij īpaša progresīvā nodokļa veidā un tikai pēc tam, kad ir sasnieguši vidējo atalgojumu valstī.

Tādā veidā studēt augstskolu studijas par valsts līdzekļiem kļūtu pieejamas visiem, savukārt nodokļus par augstāko izglītību maksātu tie, kas to par valsts līdzekļiem ir ieguvuši, nevis kā patlaban – visi Latvijas iedzīvotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē