Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: Pretvalstiskā referenduma organizēšana nešķiet lokāls pasākums

Pavēršot skatu plašāk un gūstot iespējas uz notikumiem Latvijā un Baltijā kopumā paraudzīties no cita skatu punkta, daudz kas kļūst skaidrāks un saprotamāks. Pretvalstiskā referenduma organizēšana par otru valsts valodu Latvijā, mēģinājumi sarīkot nobalsošanu nepilsoņu jautājumā tad nešķiet ierobežoti, lokāli pasākumi. Kaut vai esot Ukrainas rietumos un Kijevā, kur neviens vien ukrainis atzinīgi noteica - jūs esat malači, ka valodu nosargājāt!

Nav šaubu, ka šāda pati kustība Ukrainā, kur krievu valoda jau ieguvusi reģionālās valodas statusu vairākos šīs valsts apgabalos, tiek vadīta no bijušā centra Maskavā. Lai gan mērogu ziņā Baltijas valstis un Ukraina, arī politiskā statusa ziņā, ir krietni atšķirīgas, Kremļa politikā pret bijušajām pakļautajām valstīm ir daudz līdzīgā.

Viena no galvenajām cīņas vietām pret baltiešiem un ukraiņiem norisinās vēstures laukā - cenšoties uzspiest savu skatījumu minētajām valstīm. Ukrainas gadījumā situācija ir klaji agresīva, jo, sākot no Krievijas prezidenta līdz dažāda līmeņa vēsturniekiem, žurnālistiem un politiķiem, tiek pausts, ka ukraiņu tauta nemaz nepastāv. Tiek nepārprotami norādīts, ka arī tāda valsts kā Ukraina par valsti nemaz nav uzskatāma. Baltijas gadījumā ir savādāk - latviešu, lietuviešu, igauņu nāciju pastāvēšanu neviens nenoliedz, nākas pieciest - taču ES un NATO dalībnieki, tomēr atkal tie paši «vēsturnieki» atgādina, cik pretvalstiska bijusi šo triju neatkarīgo valstu nodibināšanās, atkrītot no Krievijas impērijas.

Līdzīga ir arī Kremļa attieksme pret ukraiņu nacionālajiem cīnītājiem un arī baltiešiem, kas Otrajā pasaules karā nav bijuši Sarkanās armijas pusē. Šķiet, vismaz tik ilgi, kamēr Krievijā pie varas būs Putina režīms, kaut cik objektīvu skatu uz šiem 70 gadus senajiem notikumiem no šīs valsts pārstāvju vairākuma nesagaidīt. Vērotāju no malas gan nevajadzēs pārliecināt, par ko lielās vērienīgās kaujās ar PSRS čekistu un NKVD spēkiem cīnījās ukraiņu sacelšanās armijas (UPA) karavīri. Tā bija neatkarīga Ukraina, un tāpēc viņu paveikto godina visā Rietumukrainā. Savādāka aina ir lielā mērā pārkrievotajos valsts austrumu un dienvidu apgabalos, kur netrūkst arī padomju gados iebraukušo cilvēku - galvenokārt no Krievijas.

Viņi arī ir Maskavas lielākā cerība - mentālā tuvība ar Krieviju tur tiek nostiprināta ar Krievijas informatīvās telpas uzmācīgu ideoloģisku spiedienu, kas ir pretējs nacionāli domājoša un patriotiski noskaņota ukraiņa interesēm. Šī propaganda cenšas iegalvot, ka pat golodomors nav īpaši liels noziegums, bet UPA karavīri bijuši noziedznieki un fašisti. Līdzīgais ar kaimiņos esošo Ukrainu palīdz izvērtēt dažādas norises arī pie mums Baltijā un mudina vairāk pievērsties šīs valsts šodienai un vēsturei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē