Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kolkovskis: Barona ielas pārveide gājēju ielā netiek izskatīta

Pašlaik Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padomē tiek izskatīti 3 priekšlikumi - Tērbatas ielas pārvaide par gājēju ielu, Krišjāņa Barona ielas pārveide par garāko iepirkšanās ielu pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas iniciatīvas un Vaļņu ielas pielāgošana iepirkšanās ielai pēc Linstow Center Management iniciatīvas, norāda Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Projektu vadības pārvaldes vadītājs Uldis Kolkovskis.

"Šie projekti netiek uzskatīti par konkurējošiem savā starpā, jo katram ir sava specifika. Vaļņu ielas gadījumā ir liels akcents uz pilsētvides sakārtošanu, Kr.Barona ielas gadījumā iet runa par vienota zīmola izstrādi un satiksmes plūsmas regulēšanu, neatsakoties no tās (tramvaja sliedes netiek pārceltas), savukārt Tērbatas ielas gadījumā iet runa par iespējamo transporta pārvirzīšanu uz citām ielām un gājēju zonas izveidi," stāsta U. Kolkovskis.

Līdz ar ko uz doto brīdi netiek vērtēta ideja pārveidot Kr.Barona ielu par gājēju ielu.

"Pilsētas attīstības departamentam būs jāsagatavo priekšlikumi par nepieciešamo domes finansējumu, lai gada otrajā pusē varētu jau saņemt visu trīs projektu savstarpēji salīdzināmās vizualizācijas, lai varētu lemt par to īstenošanu un pašvaldības līdzdalību to realizācijā," stāsta Projektu vadības pārvaldes vadītājs.

Viņš norāda, ka ir veikts pētījums par gājēju ielas izveidošanu Rīgas centrā, kā arī izpētītas gājēju un transporta plūsmas gadījumā, ja Tērbatas vai Barona iela kļūst par gājēju ielu.

Pētījumā minētas vairākas problēmas, ar kurām jāsaskaras Kr. Barona ielu pārveidojot par gājēju ielu:

  • Kr. Barona iela apkalpo transporta plūsmu, kas sastāda ap 20% no četru radiālo ielu (Brīvības, Tērbatas, Kr. Barona un A.Čaka – Marijas ielas) plūsmu kopsummas posmā starp Aspazijas bulvāri un Matīsa ielu un 10% - posmā starp Matīsa un Tallinas ielām.
  • Kr. Barona ielas atsevišķi posmi tiek izmantota arī kā viena no alternatīvām tur aizliegto kreiso pagriezienu veikšanai uz Matīsa, Stabu, Ģertrūdes vai Lāčplēša ielām. Slēdzot satiksmi Kr. Barona ielā, sagaidāma samērā ievērojams satiksmes intensitātes pieaugums Tērbatas un A.Čaka – Marijas ielās. Daļa transporta var izvēlēties citus maršrutus, piemēram, pa Pērnavas – Avotu  vai Satekles – Valmieras – Tallinas ielām.
  • Kr. Barona ielu šķērsojošo ielu pilnīga slēgšana nav pieļaujama, jo tas pārdalītu satiksmes tīklu pilsētas centrā divās daļās un koncentrētu transporta plūsmas atsevišķos ielu posmos un  mezglos, tos pārslogojot. Tas arī pāršķeltu sabiedriskā transporta satiksmi caur pilsētas centru dienvidu – ziemeļu virzienā. Jāņem vērā, ka Martas ielā pieslēgumā Kr. Barona ielai šaurības dēļ ir iespējamas problēmas veikt apgriešanās manevru.
  • Posmā starp Aspazijas bulvāri un Elizabetes  ielām jārēķinās ar Kr. Barona ielas lielo nozīmi piekļuvei Vecrīgai, intensīvo sabiedriskā transporta satiksmi, kā arī perspektīvo lomu jauno publisko stāvvietu apkalpošanai pie t/c Stockmann un pie LNO. 
  • Būtu arī jāatsakās no ievērojama autostāvvietu skaita, kas šodien organizētas šī ielas posma malās.
  • Posms aiz Matīsa ielas Tallinas ielas virzienā ir piebraucamais Sporta pils rajonam, mazāk tiek izmantots caurbraucošam transportam apaļā bruģa seguma dēļ. Diemžēl arī gājējus piesaistošu objektu šeit ir ļoti maz , tāpēc nav lietderīgi gājēju ielu turpināt aiz Matīsa ielas.
  • Rīgas attīstības plāns paredz veloceliņa veidošanu Kr. Barona ielā visā garumā. Tomēr jāizvērtē vai Kr. Barona ielā kā gājēju ielā pie plašajām iepirkšanās, sabiedriskās ēdināšanas iespējām, klātesot tramvaja satiksmei ar aprīkotām pieturvietām, ir lietderīgi veidot nodalītas velobraucēju satiksmes joslu.
  • Iekšpagalmu skaits gruntsgabalos, kurus izmanto transporta vajadzībām Kr. Barona ielā ir neliels. Daļai no pagalmiem ir nodrošināta piebraukšana no sānu ielām, bet daļu pagalmu personīgā autotransporta novietošanai izmanto vietējie iedzīvotāji. Ir nepieciešams nodrošināt fizisku iespēju piebraukšanai pie tiem arī turpmāk.
  • Sakarā ar to, ka nav iespējams atteikties no tramvaja satiksmes Kr.Barona ielā, atbilstoši Latvijas ceļu satiksmes noteikumiem, nav pieļaujama ceļa zīmesa lietošana “Gājēju ceļš”, kura atļauj šādā posmā pārvietoties tikai gājējiem. To var “apiet”, izmantojot ceļa zīmes “Iebraukt aizliegts” un “Braukt aizliegts”. Nākotnē būtu lietderīgi pārskatīt ceļu satiksmes noteikumu formulējumu, jo Eiropas praksē tiek apvienotas gājēju un tramvaju kustības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē