Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Konsultē veterinārārsts: Mājdzīvnieks pārkarsis saulē

Iestājoties karstam laikam, aktuāla kļūst dzīvnieku pārkaršanas problēma. Suņi un kaķi ir ļoti jutīgi pret paaugstinātu temperatūru. Dzīvniekiem ilgstoši uzturoties paaugstinātā temperatūrā, notiek perifēro asinsvadu paplašināšanās, un, ja cirkulējošo asiņu daudzums nepalielinās, var novērot sirds mazspējas pazīmes, bet smagākos gadījumos pat iestājas nāve.

Redzamākās pārkaršanas pazīmes - dzīvnieks kļūst apātisks, tam ir karsta āda, paaugstināta ķermeņa temperatūra, paātrināta elpošana un pulss, acu un mutes gļotāda kļūst tumši sarkana vai pat zilgana. Galvenā pazīme, ko nedrīkst neievērot, ir ļoti skaļa un ātra elsošana.

Īpaši uzmanīgiem jābūt brahiocefāliķu (suņi ar iespiestiem purniņiem) īpašniekiem, kā arī dzīvniekiem ar liekā svara problēmām un sirds slimniekiem.

Pārkaršana var notikt gan telpās, ja tās nav vēdinātas un ir ar augstu gaisa mitrumu, gan brīvā vidē, ja dzīvniekam ir liela slodze, tas atrodas tiešos saules staros vai nepietiekami dabūjis ūdeni. Tāpēc vienmēr vasaras periodā, dodoties pastaigās vai uz suņu treniņiem, līdzi jāņem dzeramais ūdens un bļodiņa, no kuras dzīvniekam padzerties. Neskatoties uz brīdinājumiem, vēl arvien daudzi dzīvnieku īpašnieki savus mīluļus atstāj automašīnā, kamēr paši uz brītiņu ieskrien veikalā. Īsais "brītiņš" dzīvniekiem var beigties bēdīgi. Arī puspavērts automašīnas logs nepalīdzēs. Ja suns tiek turēts nožogojumā, tam jānodrošina patvērums no tiešajiem saules stariem.

Ja tiek novērotas pārkaršanas pazīmes, nekavējoties jāgriežas pēc veterinārās palīdzības, bet līdz tās saņemšanai ir lietas, ko cilvēks var veikt pats. Ja dzīvnieks ir pārkarsis, tas jāpārved uz vēsu telpu vai ēnainu vietu, viņu var apliet ar vēsu ūdeni, ielikt aukstā ūdens vannā vai likt uz galvas aukstas kompreses. Cietušajam jādod padzerties. Vedot pārkarsušu dzīvnieku pie veterinārārsta, ietiniet to dvielī, kas samitrināts aukstā ūdenī. Ja stāvoklis ir ļoti smags, jau vedot dzīvnieku uz klīniku vajadzētu sazināties ar ārstu, lai viss laikus būtu sagatavots pirmās palīdzības sniegšanai. Cilvēki vasarā izbraukumos bieži ņem līdzi suņus. Lai kā mīlulis priecātos par došanos ceļā, brauciens dzīvniekam ir stress. To rada nepazīstamā vide, sveši cilvēki un karstums. Tādos apstākļos suns var kļūt agresīvs. Atcerieties - dodoties ceļā, līdzi jāņem vakcinācijas grāmatiņa, kas apliecina, ka dzīvnieks vakcinēts pret trakumsērgu.

Bieži vasarā pa vaļā atstātajiem logiem izkrīt kaķi. Visbiežāk dzīvnieks, krītot no liela augstuma, gūst smagas traumas. Saimnieki, kas rūpējas par saviem mājdzīvniekiem, logiem aizliek priekšā plānu sietu. Ja kaķis vai suns izkrīt pa logu, nebūs prāta darbs viņu uzreiz vest uz klīniku. Pirmkārt, kritiens dzīvniekam radījis stresu, otrkārt, iespējams, viņš guvis traumu. Tāpēc ieteicams kaķi novietot uz stingras pamatnes un tad zvanīt veterinārārstam un precīzi aprakstīt dzīvnieka stāvokli. Ja pēc kritiena novērojama asiņošana vai dzīvnieka stāvoklis ir acīmredzami smags, viņš steigšus jānogādā klīnikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē