Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Konsultē veterinārārsts: Vai sunim vajag saulesbrilles?

Nesen iegādājāmies persiešu šķirnes kaķēnu. Ievēroju, ka viņam asaro acis. Asaras ir dzidras, bet gaišā spalviņa ap acīm un degunu kļūst brūna. Ko man darīt?

Šīs šķirnes kaķiem acu asarošana ir raksturīga pazīme, kas nebūt nav uzskatāma par slimības izpausmi. Persiešiem ir īss deguns, plakana seja un lielas acis, kā rezultātā ir sašaurināts nazolakrimālais (asaru) kanāls, tas arī ir regulāras acu asarošanas cēlonis.

Ja asaras ir dzidras, uztraukumam nav pamata. Ja acis nav apsārtušas, nav pietūkuma un dzeltenīgu vai zaļganu izdalījumu, visticamāk, viss ir kārtībā. Tādā gadījumā acis katru dienu var notīrīt ar mīkstu vates tamponu, kas samitrināts kādā no speciālajiem dzīvnieku acu kopšanas līdzekļiem.

Brūnais pigments ap acīm un degunu rodas, asarām reaģējot ar mikroorganismiem, kas atrodas uz ādas un apmatojuma. Ir pieejami dažādi līdzekļi šo pigmentu likvidēšanai, interesējieties veterinārajās aptiekās.

Man ir ļoti pinkains suns, kuram spalva aug arī ap acīm. Vai drīkstu nocirpt apmatojumu ap acīm? Vai saule nekaitēs suņa acīm?

Ja suns ir ļoti pinkains, ir īstais laiks viņu uz vasaru apcirpt. Apmatojuma kamoli rada arī milzīgu diskomfortu, sunim kustoties. Tāpēc vizīte pie friziera ir ļoti vēlama. Apmatojumu ap acīm nevajadzētu nocirpt pilnībā, jo suņa acis ir pieradušas, ka redzeslauks ir aptumšots. Ja uzreiz nocirpsiet visu acis aizsedzošo apmatojumu, sunim no nepierasti spilgtās gaismas var sākties iekaisums.

Tāpat kā cilvēkam, arī sunim UV starojums ir kaitīgs. Ja suns ilgstoši uzturas saulē, tas kaitē dzīvnieka acīm. Ilgstoša UV staru ietekme var izraisīt pannus slimību suņiem, kad uz radzenes parādās brūni plankumi, kas ieaug acs asinsvados un ar laiku pārņem visu aci. Ļaunākajā gadījumā suns var dabūt radzenes apdegumus un zaudēt redzi. Ārzemēs ļoti populāras ir suņu saulesbrilles. Pētījumi liecina, ka visvairāk saules kaitīgajai ietekmei uz acīm pakļauti suņi ar izvalbītām acīm - pekinieši, mopši u. c.

Ja kaķim ir iekaisušas acis, vai drīkst tajās pilināt cilvēkiem paredzētos acu pilienus?

Vispirms ar kaķi jāgriežas pie veterinārārsta, lai noteiktu acs iekaisuma cēloni. Šis termins gan nav īsti pareizs, jo acs ir ļoti sarežģīts orgāns. Sākumā jānoskaidro, kura acs daļa ir iekaisusi - vai tas ir trešais acs plakstiņš, vai tie ir acs plakstiņi, konjunktīva utt. Varbūt problēma ir nopietnāka un ir skarts pats acs ābols, varbūt no ilgstoša kairinājuma jau attīstījusies radzenes čūla? Ir daudz problēmu, kuras mēs varam interpretēt kā iekaisušas acis.

Jā, reizēm arī veterinārārsti iesaka izmantot cilvēkiem paredzētos pilienus, bet tas notiek, tikai balstoties uz precīzu diagnozi. Tāpēc iesaku neeksperimentēt ar dzīvnieka redzi, bet noteikti doties vizītē pie veterinārārsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē